Zelenski pozdravio nameru Kine, ali...

Činjenica da je Kina počela da priča o Ukrajini i da postoje neki signali je veoma dobra stvar, poručio je ukrajinski predsednik

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pozitivno je ocenio predlog Kine za političko rešenje ukrajinske krize.

"Nisam još video dokument. Prerano je pričati o dokumentu. Generalno, činjenica da je Kina počela da priča o Ukrajini i da postoje neki signali je veoma dobra stvar", rekao je Zelenski u Kijevu, nakon sastanka sa premijerom Španije Pedrom Sančezom, prenose agencije.

Zelenski je, takođe, ocenio da su sastanci sa kineskim zvaničnicima neophodni i da je diplomatska poruka već poslata.

"Poželjno je za Ukrajinu da ima sastanke sa Kinom. Poslali smo tu poruku diplomatskim putem", poručio je Zelenski.

Vodeći kineski diplomata Vang Ji izjavio je u subotu, na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, da kineski dokument o smirivanju ukrajinske krize naglašava neophodnost poštovanja teritorijalnog integriteta svih zemalja.

"Predlažem da svi, pogotovo naši evropski prijatelji, počnu hladne glave da razmišljaju o tome šta treba da uradimo da bismo zaustavili ovaj rat," rekao je Vang Ji i dodao da "neke sile izgleda ne žele da pregovori budu uspešni, niti da se rat završi," ne precizirajući na koga tačno misli.

U dokumentu pod nazivom "Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize", kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora i poziva na napuštanje hladnoratovskog mentaliteta.