Svet

Počela NATO vežba u Belgiji: Odbrana članica nuklearnim oružjem

Iz Alijanse poručili da su dvonedeljne vojne vežbe rutinske i da nisu povezane s aktuelnim svetskim dešavanjima
Počela NATO vežba u Belgiji:  Odbrana članica nuklearnim oružjem© Pixabay

U Belgiji danas počinje godišnja nuklearna vežba NATO-a pod imenom "Postojano popodne", koja ima za cilj da pokaže kako saveznici brane teritorije država članica nuklearnim oružjem.

U vežbi učestvuje 60 aviona iz 15 zemalja koji će leteti iznad Belgije i Severnog mora, a radi se o dugo planiranoj vežbi koja se redovno održava, svake godine u drugoj državi članici.

Uključeni su borbeni avioni četvrte i pete generacije, kao i osmatračke letelice i tankeri, saopštio je NATO.

Kako je NATO saopštio, manevri će se odvijati iznad teritorije severozapadne Evrope. Takođe, iz Alijanse su rekli da su vojne vežbe, koje će trajati do 30. oktobra, rutinske, da se ponavljaju, te da nisu povezane s bilo kakvim aktuelnim svetskim dešavanjima, kao i da se neće koristiti borbeno oružje.

"Ove vežbe pomažu u osiguravanju bezbednosti, pouzdanosti i efikasnosti sredstava za nuklearno odvraćanje NATO-a", saopštila je portparolka NATO-a Oana Lungesku.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg tokom govora 11. oktobra skrenuo je pažnju na "prikrivene nuklearne pretnje" koje navodno dolaze iz Rusije. Dalje, odbacio je sugestije da će ove vežbe doprineti eskalaciji sukoba između bloka i Ruske Federacije.

"Sada je vreme da budemo čvrsti i da jasno stavimo do znanja da NATO postoji da štiti i brani sve saveznike... Mislim da bi to bio veoma pogrešan signal ako bismo odjednom otkazali redovne i dugo planirane vežbe. Kategorički pogrešan signal", rekao je generalni sekretar.

Vašington tvrdi da se vežbe odvijaju daleko od ruskih granica

Rutinsku prirodu vežbi naglašavaju i iz Sjedinjenih Država. Džon Kirbi, koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće, kaže da se manevri strateških snaga NATO-a održavaju svake godine, i dodaje da će se "Postojano popodne" odvijati daleko od Rusije – na udaljenosti od oko 1.000 kolometara.

Međutim, Kirbi je ustvrdio da Ruska Federacija takođe planira da u narednim danima izvede vežbe među sopstvenim nuklearnim snagama, što su predstavnici zapadnog establišmenta, u svetlu sadašnjih prilika između Rusije i Ukrajine, nazvali "neodgovornim potezom".

Treba napomenuti da dok rukovodstva NATO-a i SAD sadašnje nuklearne vežbe nazivaju običnim događajem, šef poljskog Ministarstva odbrane Marijuš Blažak ne krije antirusku orijentaciju.

"Znamo da Putin koristi pretnje u vezi s mogućom upotrebom nuklearnog oružja. Dakle, odgovor Severnoatlantske alijanse je vežba s korišćenjem jednog od mnogih aduta – aduta u vidu prisustva nuklearnog oružja", citira "RIA Novosti" Blažaka koji je razgovarao s novinarima 13. oktobra nakon sastanka ministara odbrane NATO-a.

Odgovor iz Moskve

Zvanična Moskva je svesna da se radi o regularnim manevrima, ali upozorava da uprkos rutinskoj prirodi startnih vežbi, one u sadašnjim uslovima mogu postati još jedan korak Zapada ka eskalaciji situacije.

Zamenik ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Rjabkov naglasio je da ne treba potcenjivati značaj ovih vežbi, posebno u svetlu "agresivne nuklearne retorike koju Rusija čuje od zapadnih protivnika", ali i primetio da su nuklearni manevri NATO-a u suprotnosti sa Sporazumom o neširenju nuklearnog oružja.

"Mislim na zajedničke nuklearne misije zemalja NATO-a, u kojima je osoblje nenuklearnih država uključeno u aktivnosti obuke s nuklearnim oružjem", precizirao je Rjabkov.

Podsetimo, NATO ima status nuklearnog vojnopolitičkog bloka i ostaće nuklearni savez sve dok postoji nuklearno oružje.

NATO vežbe kao deo hibridne ofanzive na Rusiju

Šef Biroa za vojnopolitičku analizu Aleksandar Mihajlov rekao je u intervjuu za RT da se sadašnje vežbe uklapaju u zapadni koncept hibridnog napada na Rusiju.

"Ovi manevri, koji će se odvijati hiljadu kilometara od granica Rusije, osmišljeni su da nas uznemire. Uostalom, međunarodna retorika podignuta je na viši nivo s obzirom na ukrajinski problem. Upravo Zapad preko svojih medija pokušava da ubedi svet da će Rusija upotrebiti svoje taktičko nuklearno oružje. Pokušavaju da isprovociraju Moskvu, jer zaista žele da ona učini ovaj korak", objasnio je ekspert.

Slično misli i Konstantin Blohin iz Centra za bezbednosne studije Ruske akademije nauka. On smatra da su manevri čisto antiruski, uprkos suprotnim izjavama Zapada.

"Mislim da će ovo biti svojevrsna kulminacija nuklearne histerije koju su zapadni mediji razvili na sugestiju Sjedinjenih Država o ruskoj navodno mogućoj upotrebi taktičkog naoružanja. Ovi manevri su demonstracija snage i pokušaj psihološkog pritiska na Rusku Federaciju", rekao je Blohin za RT.

"Alijansa nije zainteresovana za deeskalaciju, tako da od nje ne treba očekivati gestove dobre volje. Naprotiv, sada je njen zadatak da pritiska Rusku Federaciju ne bi li je uplašila i naterala da razmišlja o završetku specijalne vojne operacije u Ukrajini. Iako su svi svesni da je malo verovatno da će Alijansa upotrebiti nuklearno oružje u odbrani Kijeva. Na kraju krajeva, ovo bi izazvalo treći svetski rat, dakle poslednji sukob za čovečanstvo", dodao je Blohin.

Aleksandar Mihajlov zaključuje time da zapadne vežbe ne bi trebalo da zabrinu Rusiju ako se ima u vidu da je ova država danas na vrhuncu svoje vojne snage, ali i da ne isključuje mogućnost manjih provokacija.

image