Nebenzja napustio sednicu Saveta bezbednosti: Minut ćutanja je za sve žrtve u Ukrajini

Ruski predstavnici napustili sednicu SB UN pre govora predstavnika EU

Predstavnik Ruske Federacije pri UN Vasilij Nebenzja i njegov zamenik Dmitri Polanski napustili su specijalnu sednicu Saveta bezbednosti UN pre govora predstavnika EU o situaciji u Ukrajini.

"Ono što danas vidimo je još jedan pokušaj da se daju određena prava grupi zemalja, a vi... dajete prednost Ukrajini samo zato što je ona deo vašeg geopolitičkog projekta", rekao je Nebenzja.

"Ispostavilo se da vas problemi ostatka sveta ne tiču. Neverovatan je broj delegacija pozvanih danas... Dvanaest EU zemalja, plus visoki predstavnik Žozep Borelj. Očigledno je da sve ove zemlje sa antiruskim stavom koji diktira Brisel, neće doneti nikakvu 'dodatnu vrednost' ovoj diskusiji", rekao je Nebenzja i dodao da takav pristup obesmišljava i šteti reputaciji SB UN.

Nebenzja je, pre odlaska i na trenutak prekinuo, minut ćutanja koji je Savet bezbednosti održao na predlog ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe.

"Svi životi su neprocenjivi", rekao je Nebenzja kucnuvši mikrofon. "Ustajemo da odamo počast svim žrtvama onoga što se dogodilo u Ukrajini, počevši od 2014. godine."