Svet

EU usvojila deseti paket sankcija protiv Rusije

Uvedene su nove zabrane protiv ruskih medija, kao i dodatna ograničenja koja se tiču uvoza i izvoza, saopšteno je danas iz Evropske unije
EU usvojila deseti paket sankcija protiv Rusijewww.globallookpress.com © Lev Radin

Evropska unija danas je usvojila deseti paket sankcija protiv Moskve, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Najnovije mere Unije sankcionisale su ukupno 121 fizičko i pravno lice.

Sankcije se odnose na nove zabrane protiv "ruskih propagandnih medija", kao i na dodatna ograničenja koja se tiču uvoza i izvoza. 

Zabranjene su i arapske redakcije "Sputnjika" i RT-a, a mediji prenose da se nove mere odnose na zabranu izvoza robe koju bi Ruska Federacija mogla da koristi u vojne svrhe, kao i na transport ovakve robe preko teritorije Rusije.

Ukupan obim evropske robe čiji je izvoz u Rusiju Unija do sada sankcionisala predstavlja 49 odsto od obima koje je EU izvozila u Moskvu tokom 2021. godine, navodi se u zvaničnom saopštenju EU.

Od 121 entiteta koji se danas našao na listi, 96 su organizacije. Među njima se nalaze tri ruske banke i sedam iranskih kompanija za koje se sumnja da su povezane sa Rusijom i njenom vojskom.

Državljani Ruske Federacije od danas, takođe, neće moći da budu na rukovodećim pozicijama u preduzećima koja su strateški važna za Uniju.

Sankcionisani su i pojedinci za koje se zna da su članovi ili da podržavaju akcije vojne kompanije "Vagner". 

"Ostajemo ujedinjeni u naporima da uništimo rusku ratnu mašineriju", napisao je Borelj na svom Tviter nalogu.

Diplomata je dodao da su sankcionisani i pojedinci koji su navodno "odgovorni za deportaciju i prisilno usvajanje 6.000 ukrajinske dece". 

Novi dokument Evropske unije obavezao je zemlje članice da redovno obaveštavaju o tome koliko su još imovine Centralne banke Rusije uspele da zamrznu, pišu ruski mediji. 

Poslednji paket sankcija "pojačava pritisak na Rusiju, što je odgovor na Putinov rat", navodi se u zvaničnom saopštenju EU.

Iz EU još dodaju da smatraju da sankcije imaju efekta, jer otežavaju Moskvi da proizvodi novo oružje i popravi ono pokvareno, kao i da transportuje neophodnu robu. 

Evropska unija je, podsetimo, do sada sankcionisala ukupno 1386 fizičkih i 171 pravno lice.

image