EU usvojila deseti paket sankcija protiv Rusije

Uvedene su nove zabrane protiv ruskih medija, kao i dodatna ograničenja koja se tiču uvoza i izvoza, saopšteno je danas iz Evropske unije

Evropska unija danas je usvojila deseti paket sankcija protiv Moskve, rekao je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Najnovije mere Unije sankcionisale su ukupno 121 fizičko i pravno lice.

Sankcije se odnose na nove zabrane protiv "ruskih propagandnih medija", kao i na dodatna ograničenja koja se tiču uvoza i izvoza. 

Zabranjene su i arapske redakcije "Sputnjika" i RT-a, a mediji prenose da se nove mere odnose na zabranu izvoza robe koju bi Ruska Federacija mogla da koristi u vojne svrhe, kao i na transport ovakve robe preko teritorije Rusije.

Ukupan obim evropske robe čiji je izvoz u Rusiju Unija do sada sankcionisala predstavlja 49 odsto od obima koje je EU izvozila u Moskvu tokom 2021. godine, navodi se u zvaničnom saopštenju EU.

Od 121 entiteta koji se danas našao na listi, 96 su organizacije. Među njima se nalaze tri ruske banke i sedam iranskih kompanija za koje se sumnja da su povezane sa Rusijom i njenom vojskom.

Državljani Ruske Federacije od danas, takođe, neće moći da budu na rukovodećim pozicijama u preduzećima koja su strateški važna za Uniju.

Sankcionisani su i pojedinci za koje se zna da su članovi ili da podržavaju akcije vojne kompanije "Vagner". 

"Ostajemo ujedinjeni u naporima da uništimo rusku ratnu mašineriju", napisao je Borelj na svom Tviter nalogu.

Diplomata je dodao da su sankcionisani i pojedinci koji su navodno "odgovorni za deportaciju i prisilno usvajanje 6.000 ukrajinske dece". 

Novi dokument Evropske unije obavezao je zemlje članice da redovno obaveštavaju o tome koliko su još imovine Centralne banke Rusije uspele da zamrznu, pišu ruski mediji. 

Poslednji paket sankcija "pojačava pritisak na Rusiju, što je odgovor na Putinov rat", navodi se u zvaničnom saopštenju EU.

Iz EU još dodaju da smatraju da sankcije imaju efekta, jer otežavaju Moskvi da proizvodi novo oružje i popravi ono pokvareno, kao i da transportuje neophodnu robu. 

Evropska unija je, podsetimo, do sada sankcionisala ukupno 1386 fizičkih i 171 pravno lice.