Svet

Potpiruju sukobe u svetu: Kako Amerika pokušava da održi hegemonističku poziciju

Narativ o miru i razvoju nikada nije izostao u američkim izjavama, ali su u stvarnosti mir i razvoj postali iluzija zbog američke želje da zadrži svetsku hegemoniju, piše uticajni kineski medij
Potpiruju sukobe u svetu: Kako Amerika pokušava da održi hegemonističku pozicijuwww.globallookpress.com © Frank Hoermann / SVEN SIMON

Sve glasniji pozivi za prekid vatre u Ukrajini nisu odvratili Sjedinjene Američke Države od insistiranja na borbi do poslednjeg Ukrajinca, piše "Global tajms".

Kako navodi u tekstu pod nazivom "Apsurd iza nemilosrdnih ratova", ne nazire se kraj sukobu koji se finansira novcem iz Evrope, košta života Ukrajince, donosi bogatstvo SAD, a patnju celom svetu.

Hladnoratovski mentalitet, koji nije nestao, u kombinaciji sa hegemonijom, doveo je do kontinuiranog širenja NATO-a, koji bi trebalo da okonča svoju misiju, jer radi protiv globalnog javnog interesa, navodi "Global tajms".

Dodaje da se u poslednjih 30 godina fenomen "otmice globalne bezbednosti lažima" i nastavka hladnoratovske konfrontacije beskrajno se javljao u američkoj hegemoniji.

Fabrikovanje priča o ratovima

Godinu dana su SAD definisale sukob između Rusije i Ukrajine kao "rat između demokratije i despotizma", što je dominiralo u javnosti u SAD i na Zapadu. Hipnotisani ovom smišljenom pričom, mnogi ljudi na Zapadu ne znaju da je NATO predvođen SAD postepeno namamio Rusiju u sukob sa Ukrajinom tokom poslednjih nekoliko decenija.

Posle proksi rata, SAD i njeni saveznici iz NATO-a drže javnost uznemirenom, dele ogromnu količinu vojne pomoći, a nastavak sukoba koriste da ožive NATO i održe svoju hegemoniju.

Američki vojni analitičari veruju da ishod modernog ratovanja zavisi ne samo od toga čija vojska pobeđuje, već i od toga "čija priča pobeđuje", napominje "Global tajms".

Od priče o inkubatoru za bebe koju su izmislile SAD pre upotrebe sile protiv Iraka 1990. godine, do montiranog video snimka "belih šlemova" koji se navode kao dokaz za vođenje ratova u Siriji, postoji mnogo primera kako je američka javnost prevarena uz laži koje su usko povezane sa spoljnom strategijom SAD.

Ista priča upotrebljena je u sukobu Rusije i Ukrajine. Zapad i SAD su izmislili niz upečatljivih i provokativnih priča kako bi oklevetale Rusiju. 

Takav primer je snimak udara turske bespilotne letelice na sirijsku vojsku koji je objavljen uz opis da je u pitanju uništen ruski tenk na ukrajinskom ratištu. fabrikovan je i video snimak ruske vojne vežbe u iz aprila 2021, koji je objavljen uz laž da je u pitanju snimak kako Rusija granatira ukrajinske gradove. Slike dece ranjene u sirijskim vazdušnim udarima 2018. SAD i zapad su objavili uz laž da su u pitanju "ukrajinska deca u bolu".

Korišćenje "hegemonističke teorije stabilnosti" za stvaranje svetskih sukoba

Kao drugi apsurd koji Zapad koristi u svojim prljavim ratovima širom sveta, "Global tajms" navodi da je zapadni međunarodni politički diskurs decenijama stvarao koncepte kao što su "bezbednosna dilema", "Tukididova zamka" i "Kindlebergerova zamka", koji su svi služili istoj svrsi – održavanju kontinuirane stabilnosti američke hegemonije.

Međutim, postoji ogroman jaz između koncepta i stvarnosti. Narativ o miru i razvoju nikada nije izostao u američkim izjavama, ali su u stvarnosti mir i razvoj postali iluzija zbog američke želje da zadrži svetsku hegemoniju. Štaviše, ovi pojmovi su korišćeni kao oruđe za promovisanje te hegemonije.

Gledajući unazad tokom 30 godina od završetka Hladnog rata, svet je mogao da uživa u obećavajućem dugoročnom miru, ali čovečanstvo nije uživalo u pravom miru i spokoju i još doživljava stalne sukobe i krize.

Nakon početka rusko-ukrajinskog sukoba, SAD i Evropa su pružile vojnu pomoć Ukrajini i iskoristile svoju finansijsku hegemoniju da uvedu najteže ekonomske i finansijske sankcije Rusiji u istoriji, uključujući zamrzavanje stotina milijardi dolara u ruskim deviznim rezervama i isključivanjem Rusije iz SVIFT-a. "Ovi potezi nisu bacili Rusiju na kolena, već su izazvali drastičnu fluktuaciju na međunarodnim energetskim i finansijskim tržištima", piše "Global tajms".

Dolar je bio dominantna svetska rezervna valuta. Međutim, SAD su dugo zloupotrebljavale ovu poziciju da bi prigrabili bogatstvo drugih zemalja.

Za samo godinu i po od izbijanja kovida-19, SAD su štampale skoro polovinu svih dolara u opticaju tokom svoje, više od 200 godina duge istorije, što je dovelo do toga da je svet pod pritiskom zbog izazvane inflacije i pratećih turbulencija.

Amerika sebe smatra moralnim sudijom

Međunarodni poredak posle Drugog svetskog rata često se opisuje kao proizvod moći SAD. Nacije pobednice, SAD i njeni saveznici, nameću svoju volju ostatku sveta, formulišući norme koje služe njihovim interesima i obezbeđuju njihovu nadmoć.

SAD i Zapad sebe smatraju glasnogovornicima međunarodne zajednice i navikli su da neke zemlje etiketiraju diskriminatorskim etiketama kao što su "imperija zla", "osovina zla", "odmetnička država" i "neuspela država", kako bi napravili razliku između sebe koje smatraju "civilizovanim" dok su drugi "divljaci".

Dok demonizuju druge zemlje, sebe smatraju moralnim sudijama sveta, navodeći da je reč o "slobodi i demokratiji", dok je iza kulisa njihova ambicija beskrajne hegemonije.

Sukob Rusije i Ukrajine, koji je izbio zbog višegodišnjeg pritiska SAD i NATO, zapadni političari opisali su kao "epopeju demokratije protiv autokratije".

I ne samo to, NATO je takođe prvi put upotrebio reč "izazov" da opiše Kinu, lažno tvrdeći da je Kina osporila interese, bezbednost i vrednosti NATO-a i udružila snage sa Rusijom kako bi "podrivala međunarodni poredak zasnovan na pravilima".

Zaplašivanje sveta da bi se održala američka hegemonija

Od Džejmsa Monroa koji je poznat po svojoj Monro doktrini, do Teodora Ruzvelta koji je tvrdio da "svaka ekspanzija civilizacije stvara mir" i do Džozefa Bajdena koji danas hvali demokratiju i slobodu, američka elita iz generacije u generaciju nemilosrdno prodaju priču kako je ona svetionik slobode dok širi svoju hegemoniju, a u isto vreme takođe podstiče sve vrste strahova.

Od priče o "varvarskom strahu" tokom masakra Indijanaca do "islamskog straha" tokom rata protiv terorizma, od "komunističkog straha" tokom Hladnog rata do straha od "kineskog izazova pravilima i poretku" danas, jedino što SAD žele je da ekonomski profitiraju i održe svoju hegemoniju usred straha i haosa.

Preuveličavanje strahova zapravo odražava uznemirenost SAD kao hegemona. U strateškoj kulturi koja uvek traži neprijatelja, vlada hladnoratovski mentalitet koji uvek ostaje u glavama američkih političara, a njihov osećaj nesigurnosti da bi američka hegemonija mogla da bude ugrožena uvek traje.

Nedavno je kineski civilni balon zalutao u vazdušni prostor SAD. Iako su mnogi američki zvaničnici izjavili da on ne predstavlja pretnju po američko stanovništvo i bezbednost, ovaj incident je iskorišćen u političke svrhe. SAD su poslale borbene avione i čak su iskoristile ovu priliku da se upuste u političku manipulaciju, okrive i napadnu Kinu, podstiču antikinesku atmosferu i histerično reaguju.

"Stojeći na strani mirnog dijaloga, ljudsko društvo ne sme da se vrati na stari put konfrontacije i podela, i ne sme da padne u zamku igara bez pobednika i ratnih sukoba. To je snažna želja naroda svih zemalja, zajednička odgovornost svih država u svetu i pravi pravac razvoja", piše "Global tajms".

Suočene sa velikim promenama u istoriji, sve zemlje u svetu suočavaju se sa izazovima, ali samo delujući zajedno, pridržavajući se pravednog narativa koji ide u korak sa istorijom i deli sudbinu vremena, moguće je izboriti se za svetlu budućnost.

image