CIA: Kina razmatra slanje oružja Rusiji, cilj je sprečiti ih

Želimo da pošaljemo poruku Pekingu da bi takva odluka bila veoma rizična, rekao je prvi čovek CIA Vilijem Berns koji je poslednji susret sa ruskim kolegom Sergejom Nariškinom opisao kao obeshrabrujući

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns rekao je da bi Kina mogla da pošalje oružje Rusiji kako bi joj pomogla u sukobu s Ukrajinom.

"Verujemo da kinesko rukovodstvo razmatra slanje naoružanja", izjavio je Berns u intervjuu za američku televiziju Si-Bi-Es njuz.

On je istakao da Kina još uvek nije donela odluku o tome, da nema dokaza o konkretnim isporukama, i dodao da je Bajdenova administracija odlučila da razmišljanja Pekinga na ovu temu objavi kako bi upozorila na posledice.

"Cilj je da se Kina odvrati od takvog poteza, a ako bi predsednik Si Đinping doneo odluku o slanju naoružanja to bi bilo vrlo rizično", naglasio je Berns.

Prvi čovek CIA smatra i da nema svetskog lidera koji je pažljivije pratio razvoj sukoba u Ukrajini od kineskog predsednika Sija.

"Na mnogo načina bio je nespokojan i otrežnjen zbog onog što je video", veruje Berns.

On je govorio i o pitanju Tajvana i naveo da smatra da bi američka administracija trebalo ozbiljno da shvati "Sijeve ambicije da konačno kontroliše ostrvo".

"To ne znači da je vojni konflikt neizbežan. Prema našoj proceni, predsednik Si i vojno rukovodstvo se danas dvoume da li bi njihova invazija imala uspeha", smatra direktor CIA.

U intervjuu, Berns, koji je jedno vreme bio ambasador SAD u Moskvi, opisao je svoj boravak u Kijevu u danima pre početka ruske Specijalne vojne operacije.

"Predsednik Bajden je tražio od mene da odem u Kijev i upoznam predsednika Zelenskog sa našim najnovijim obaveštajnim podacima koji su ukazivali da Vladimir Putin planira za nekoliko dana iznenadni udar sa beloruske granice kako bi zauzeo Kijev", ispričao je Berns.

Dodao je da je Zelenski shvatio šta je ulog i sa čim treba da se nosi i istakao da je i ukrajinska obaveštajna služba imala slične informacije kao i američka.

"Ali mislim da obaveštajni podaci, koje smo mu pružili tada i kasnije tokom konflikta, nisu toliko pomogli Zelenskom  da brani svoju zemlju sa takvom hrabrošću i odlučnošću", smatra Berns.

Prvi čovek CIA sastao se pre tri meseca sa ruskim kolegom Sergejom Nariškinom, prema navodima američke televizije kako bi ga upozorio na neprihvatljivost upotrebe nuklearnog oružja.

Sastanak je Berns opisao kao obeshrabrujući, a za Nariškina rekao da je imao prkosan stav, da se osećala drskost i oholost.  

"Taj osećaj odražava Putinovo gledište, njegovo uverenje da vreme radi za njega, da može da smrvi Ukrajince, iscrpi naše evropske saveznike, da će doći do političkog zamora", kaže Berns.