Broj žrtava brodoloma migranata u Italiji porastao na 58

Brod koji je prevozio migrante iz Somalije, Pakistana i Avganistana razbio se o stene u blizni italijanske istočne obale, u regionu Kalabrije

Bilans stradalih u nesreći migranata kod obala Italije porastao je na 58, dok je preživela 81 osoba, saopštila je Obalska straža.

U saopštenju se navodi da je od preživelih, 21 migrant smešten u bolnicu. Pojedini preživeli ispričali su da ih je na brodu koji je doživeo udes bilo oko 180 dok drugi kažu da ih je bilo 250.

Italijanska agencija Ansa navodi da utvrđivanje broja migranata na brodu otežava to što ne govore engleski. 

Brod je krenuo iz Izmira, sa istoka Turske, pre tri ili četiri dana, izjavila je Manuela Kura, zvaničnica pokrajinske vlade, navodeći da je prevozio ljude iz Avganistana, Pakistana i Somalije.

Ona je rekla da je 58 migranata nastradalo, dok je 81 preživeli došao do obale, uključujući 22 koji se sada nalaze u bolnici.

Većina preživelih je iz Avganistana, dodala je Kura.

Italijanska premijerka Đorđa Meloni izrazila je "duboko žaljenje" zbog ove nesreće.

Ona je istovremeno obećala da će zaustaviti migracije preko mora kako bi se sprečile nove tragedije, prenosi Rojters.

"Premijerka Meloni izražava duboku tugu zbog gubitka mnogih ljudskih života koji su prekinuti krivicom trgovaca ljudima", navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

"Vlada je posvećena sprečavanju prelazaka migranata i tragedija koje zbog toga nastaju, i nastaviće tako da čini, prvenstveno zahtevajući maksimalnu saradnju od zemalja iz kojih migranti polaze i odakle potiču", dodaje se u saopštenju.

Brod se razbio se o stene usled uzburkanog mora, kod obale južne Italije.