Svet

Predsednik Češke: Ukrajina bi mogla da odustane od bivših teritorija

Povratak svih bivših teritorija Ukrajine mogao bi da košta previše i odnese veliki broj ljudskih života. Na Ukrajini je da proceni šta je prava odluka, poručuju iz Praga
Predsednik Češke: Ukrajina bi mogla da odustane od bivših teritorijawww.globallookpress.com © Tomas Tkacik

Predsednik Češke Petr Pavel izjavio je danas da bi na Zapadu i u Kijevu trebalo da budu spremni na sve moguće scenarije koji bi mogli uslediti kao posledica aktuelnog konflikta u Ukrajini.

On je podsetio da se Češka, kao i ostale zapadne zemlje, zalaže za to da Kijev prevagne i pobedi Moskvu, ali je on ujedno i jedan od retkih lidera, ako ne i jedini, koji je javno izneo stav da ne bi trebalo isključiti ni scenario pri kojem bi se vlasti u Kijevu svesno "odrekle" teritorija koje su pripojene Rusiji. 

Ovo bi, kako je objasnio, moglo da se desi u slučaju da narod i vlast Ukrajine shvate da "bi korist koju bi dobili povratkom svih pređašnjih teritorija bila manja od cene koju bi za to morali da plate".

Povratak svih bivših teritorija Ukrajine bi, kako je kazao, mogao da odnese previše ljudskih života. 

Ipak, Pavel je bio oprezan, te je istakao i da njegov predlog ne znači da bi Kijev trebalo da posluša ono što on kaže, jer ovakvu i sve druge slične odluke može doneti samo Vlada Ukrajine. 

"Mnogo je lakše poručiti Ukrajincima da treba da se bore 'do poslednje kapi krvi'. To ne zvuči loše, ali to nije moja krv, već vaša. Zbog toga i kažem da samo vi treba da odlučite kako ćete", zaključio je predsednik Češke.  

image