Svet

Velika Britanija i EU na pragu dogovora o bregzitu Severne Irske?

Izgleda da će nakon više od godinu dana kreni-stani razgovora, a ponekad i ogorčenih pregovora između Londona i Brisela o reviziji sporazuma o izlasku iz Unije potpisanim 2020, najzad doći do dogovora
Velika Britanija i EU na pragu dogovora o bregzitu Severne Irske?www.globallookpress.com © Vuk Valcic

Velika Britanija je na pragu sporazuma sa Evropskom unijom o rešavanju trgovinskih i političkih poremećaja u Severnoj Irskoj izazvanih bregzitom, izjavio je zamenik premijera Dominik Rab.

Izgleda da će nakon više od godinu dana kreni-stani razgovora, a ponekad i ogorčenih pregovora između Londona i Brisela o reviziji sporazuma o izlasku iz Unije potpisanim 2020, najzad doći do dogovora, možda već u ponedeljak, piše Rojters.

Britanski premijer Riši Sunak je rekao da ga daje sve od sebe da se postigne dogovor.

"Na pragu smo, napravili smo veliki napredak, ali još nismo tamo", rekao je Rab za Bi-Bi-Si.

Sunak nastoji da postigne uspeh u pregovorima u kojima su njegovi prethodnici Boris Džonson i Liz Trus doživeli neuspeh, ali taj pritisak rizikuje da zatrpa njegove domaće prioritete, jer želi da preokrene ogroman deficit javnog mnjenja prema vladajućoj Konzervativnoj stranci uoči izbora koji se očekuju sledeće godine.

Čak i ako bude postignut dogovor sa Briselom u narednim danima, najava sporazuma će verovatno biti samo početak, piše Rojters.

Ključni igrači u Severnoj Irskoj postavili su visoku granicu za to kakav bi dogovor podržali, a Sunakovi konzervativci su još uvek podeljeni u vezi sa bregzitom, pa su povremeno paralisali britansku politiku od glasanja zemlje za izlazak iz EU 2016.

Kao deo sporazuma o izlasku iz Unije, Velika Britanija je potpisala sporazum sa Briselom poznat kao Protokol o Severnoj Irskoj kako bi se izbeglo nametanje politički spornih provera duž kopnene granice od 500 kilometara sa Irskom, koja je članica EU.

Ali protokol je zapravo stvorio granicu za pojedinu robu koja se kreće iz Britanije jer je Severna Irska ostala na jedinstvenom tržištu robe EU.

To je takođe poremetilo delikatnu političku ravnotežu u Severnoj Irskoj, sprečavajući formiranje vlade sa podelom vlasti utvrđene mirovnim sporazumom iz 1998. koji je uglavnom okončao tri decenije nasilja u pokrajini.

U intervjuu za "Sandej tajms", Sunak je rekao da je incident u kojem je pucano u policajca u Severnoj Irskoj prošle nedelje bio podsetnik koliko je krhka tamošnja situacija.

Rab je rekao da će sporazum rešiti trgovinske tenzije ublažavanjem fizičkih provera robe koju je zahtevala EU prema prvobitnom sporazumu.

On je takođe rekao da se nada da će sporazum rešiti zabrinutost da EU može da postavi pravila za Severnu Irsku na koja ne mogu da utiču birači i političari u regionu.

"Ako postoje neka nova pravila koja bi se primenila u vezi sa Severnom Irskom, mora da je tačno da postoji severnoirska demokratska provera toga", rekao je Rab.

Rab je odbio da kaže da evropski sudovi više neće imati reč u Severnoj Irskoj. To je bio ključni zahtev probritanske Demokratske unionističke partije, koja trenutno odbija da uđe u novi aranžman o podeli vlasti u Severnoj Irskoj.

Bez odobrenja stranke, Severna Irska bi mogla da ostane bez decentralizovane vlade, što znači da je jedan od glavnih ciljeva Sunakovih ponovnih pregovora propao.

image