Tenzije iznad Južnog kineskog mora: Američki špijunski avion izazvao incident

Na snimku koje je u objavio Si-En-En sa američkog izviđačkog aviona P-8A, američki avion je dobio upozorenje od kineske vojske kada se nalazio oko 48 kilometara od kineskih ostrva Siša

Iznad Južnog kineskog mora došlo je do incidenta između kineskog borbenog aviona i špijunskog aviona američke mornarice. Američki mediji pokušali su da situaciju predstave prikazivanjem Kine kao agresivne strane.

Stručnjaci ocenjuju da je snimak događaja iznad Južnog kineskog mora zapravo pokazao profesionalan i efektivan odgovor Kineske narodne oslobodilačke armije (KNA), dok je pravi agresor američka vojska koja često šalje špijunske avione na prag Kine radi izviđanja iz blizine, piše "Global tajms".

Na snimku koje je objavio Si-En-En sa američkog izviđačkog aviona P-8A, koji je poleteo iz američke vazduhoplovne baze na japanskom ostrvu Okinava, američki avion je dobio upozorenje od KNA kada se nalazio oko 48 kilometara od kineskih ostrva Siša.

"Američka letelica. Kineski vazdušni prostor je 12 nautičkih milja. Ne približavajte se više ili snosite svu odgovornost", navodi se u upozorenju.

Zatim je kineski borbeni avion, koji je američko osoblje identifikovalo kao J-11, ali koji je zapravo bio Su-27, naoružan raketama vazduh-vazduh, presreo američki avion, ugnezdivši se na oko 156 metara sa njegove leve strane.

Kako prenosi Si-En-En, kineski avion je otišao kada je američki avion skrenuo na jug.

Američki avion je potom dobio upozorenje od razarača kineske mornarice Čangša nakon što mu se približio na maloj visini, javio je Si-En-En.

"Američki avioni. Američki avioni. Ovo je kineski mornarički ratni brod 173. Vi očigledno ugrožavate moju bezbednost", glasilo je upozorenje sa kineskog razarača Čangša preko radio komunikacije. Američki vojni avion je odgovorio da će održavati bezbednu udaljenost.

Izveštaji američkih medija pokazali su da kineska vojna službaima potpunu i profesionalnu proceduru praćenja, pratnje i odvođenja stranih ratnih aviona u Južnom kineskom moru, rekao je kineski vojni ekspert za "Global tajms" koji je govorio pod uslovom anonimnosti.

Američki avion je odmah primio radio pozive kineske vojske kada se približio kineskom vazdušnom prostoru i bio je u pratnji teškog borbenog aviona dok nije otišao, što pokazuje da su radari i kineski borbeni avioni uvek u pripravnosti da se izbore sa bilo kojom situacijom, rekao je ekspert.

Interakcija kineskog razarača mornarice Čangša sa američkim avionima takođe je bila profesionalna, pošto je izveštaj SAD takođe pokazao prisustvo ratnog kineskog broda u regionu, rekao je ekspert.

Si-En-En je te susrete opisao kao "oštre dokaze napetosti koje nastaju u Južnom kineskom moru između SAD i Kine", rekavši da se Južno kinesko more pokazalo kao glavna potencijalna zapaljiva tačka u azijsko-pacifičkom regionu u poslednjih nekoliko godina.

Analitičari kažu da, iako izveštaji američkih medija imaju za cilj da šire teoriju o "kineskoj pretnji" pokušavajući da prikažu kinesku vojsku kao agresivnu prema američkoj letelici, istina je da je američki špijunski avion izveo izviđanje na pragu Kine, a pravi agresor je američka vojska.

Prema analitičarima, snimak pokazuje uzroke napetosti. SAD izvode provokativne radnje na pragu druge zemlje i ne dozvoljavaju da zemlja kojoj prete reaguje neophodno. 

Prema izveštajima istraživačkih centara, američka vojska često šalje avione i brodove u Južno kinesko more, Istočno kinesko more i Tajvanski moreuz radi bliskih izviđačkih operacija i provokativnih poteza, iako je Kina hiljadama kilometara udaljena od SAD.

"SAD bi trebalo da razmisle o svojim hegemonističkim akcijama i prestanu da izazivaju probleme na pragu Kine, umesto da bacaju blato na Kinu koja štiti svoja prava", prenosi "Global tajms" reči kineskih stručnjaka.