Svet

Demonstranti u Briselu apeluju: Diplomatija, a ne tenkovi

Na plakatima koje su nosili demonstranti pisalo je: "prestanite sa slanjem oružja u Ukrajini", "pošaljimo diplomate, a ne tenkove" i "protiv NATO"
Demonstranti u Briselu apeluju: Diplomatija, a ne tenkoviGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Demonstranti u Briselu održali su protest protiv politike EU i NATO u vezi sa sukobom u Ukrajini, zahtevajući zaustavljanje isporuke oružja Kijevu i angažovanje u diplomatiji radi postizanja mira, javlja dopisnik "RIA Novosti".

Na plakatima koje su nosili demonstranti pisalo je, između ostalog: "prestanite sa slanjem oružja u Ukrajini", "pošaljimo diplomate, a ne tenkove" i "protiv NATO".

Učesnici skupa su pozvali da se sredstva EU troše na potrebe stanovništva, a ne na povećavanje vojne proizvodnje.

Jedan od demonstranata je poručio da sedište NATO ne treba da bude u Belgiji, i da ta država treba da napusti alijansu. 

Bilo je i apela predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu, šefici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i visokom predstavniku za spoljnu politiku i bezbednost Žozepu Borelju da odmah počnu da "rade za dobrobit sveta".

Ranije su evropski zvaničnici najavili povećanje isporuke oružja Ukrajini, odbijajući mirovne pregovore.

Šef diplomatije EU Borelj je rekao da će početkom marta, na sastanku sa ministrima odbrane, izneti konkretne predloge za povećanje proizvodnje municije u Evropskoj uniji.

Proteste u Briselu su organizovale Evropska platforma za mir i solidarnost i nekoliko političkih partija i aktivista za ljudska prava. 

image
VV inauguration
banner