Svet

Salivan pritiska Kijev: Ukrajina će uz pomoć SAD morati da reši pitanje Krima

Krim je postao ruski region u martu 2014. održanog posle referenduma nakon državnog udara u Ukrajini
Salivan pritiska Kijev: Ukrajina će uz pomoć SAD morati da reši pitanje Krimawww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukrainian Pre

Ukrajina će, uzimajući u obzir podršku SAD, morati da reši pitanje potrebe zauzimanja Krima, rekao je savetnik šefa Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan uprkos tome što Moskva smatra pitanje Krima potpuno zaključenim.

Salivan je takođe naglasio da SAD imaju za cilj da nastave vojnu pomoć Kijevu kako bi se "pobede na bojnom polju" pretvorile u "diplomatsku prednost", prenele su "RIA Novosti".

Krim je postao ruski region u martu 2014. održanog posle referenduma nakon državnog udara u Ukrajini. Na referendumu 2014. 96,77 odsto birača na Krimu i 95,6 odsto u Sevastopolju odlučilo se za pripajanje Rusiji.

Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom, a mnoge zapadne zemlje podržavaju Kijev po ovom pitanju. Sa svoje strane, rusko rukovodstvo je više puta izjavljivalo da su stanovnici Krima glasali za demokratsko ujedinjenje sa Rusijom, uz potpuno poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN. Prema rečima ruskog predsednika Vladimira Putina pitanje Krima je "konačno zatvoreno".

SAD trenutno ne razmatraju slanje ratnih aviona F-16 u Ukrajinu, rekao je Salivan, čime je ponovio stav američkog predsednika Džoa Bajdena.

Salivan je rekao da Sjedinjene Američke Države veoma pažljivo razmatraju šta je to što je Ukrajini potrebno za neposrednu fazu rata u kojem se nalazi.

"Trenutno, te potrebe uključuju tenkove, borbena vozila pešadije, oklopne transportere, artiljeriju, taktičke sisteme protivvazdušne odbrane", rekao je Salivan, ali ne i napredne ratne avione koje je Ukrajina zatražila.

"F-16 su pitanje za kasnije", rekao je Salivan tokom intervjua za Si-En-En. "I zato je predsednik Bajden rekao da za sada ne ide napred sa tim".

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je da za sada odbacuje mogućnost isporuke borbenih aviona F-16 Ukrajini.

"(Zelenskom) sada nisu potrebni F-16. Ne postoji razlog na osnovu kojeg bismo im sada, prema proceni naše vojske, obezbedili F-16", rekao je Bajden.

image