Prokrijumčareno oružje iz Ukrajine preti da eskalira problem nasilja u Švedskoj

Krijumčari oružja iz Geteburga, drugog najvećeg grada Švedske, već su zabeležili potražnju za oružjem iz Ukrajine, preneli su švedski mediji

Eksperti strepe da bi oružje koje Zapad šalje u Ukrajinu moglo završiti u rukama švedskih bandi, i time produbi problem nasilnog kriminala koji već duže vreme potresa tu nordijsku zemlju.

Krijumčari oružja iz Geteburga, drugog najvećeg grada Švedske, već su zabeležili potražnju za oružjem iz Ukrajine, preneli su švedski mediji.

"Zašto bacač granata ne bi bio primamljiv za kriminalnu grupu u Švedskoj", upitao se stručnjak za krijumčarenje oružja iz švedske carinske službe Jesper Lidholm tokom nedavnog intervjua, prenosi "Sputnik internešenel".

On je izrazio bojazan da bi "curenje" oružja iz sukoba u Ukrajini dovelo do toga da švedski kriminalci dobiju pristup naoružanju daleko moćnijem od onog koje su do sada imali, i dodao da praktično bilo koji tip naoružanja može biti prokrijumčaren iz Ukrajine. 

Stručnjak za međunarodno krijumčarenje oružja na Institutu za studije mira u Briselu Nils Duket upozorio je evropske zemlje da se pripreme na nagli porast šverca naoružanja.

Ruski zvaničnici, ali i zvaničnici Interpola, već mesecima upozoravaju da će oružje poslato u Ukrajinu verovatno završiti na crnom tržištu i u rukama organizovanih kriminalaca u Evropi i širom sveta.

Međutim, zapadne vlade su se oglušile o upozorenja, što je dovelo do toga da se oružje iz Ukrajine već može naći u Finskoj, ali i u basenu jezera Čad u Africi.

Krajem 2022. godine, finska policija je prijavila da su "ogromne količine" oružja isporučene u Ukrajinu završile u toj nordijskoj zemlji.

Problem Švedske sa organizovanim kriminalom je takav da je ona jedina evropska zemlja gde je broj ubistava vatrenim oružjem porastao od 2000. godine. U Švedskoj je prošle godine zabeležen rekordan broj od 61 ubistva, što je šest puta više nego u Danskoj, Finskoj i Norveškoj zajedno.

Švedska carinska služba ocenjuje je da se u tu zemlju dnevno prokrijumčare tri puške ili pištolja. Prethodno je smatrano da Balkan i Istočna Evropa predstavljaju glavni izvor nelegalnog vatrenog oružja koji se unese u Švedsku.