Svet

Otkriveno: Šta su sve Amerikanci poslali Ukrajini od početka krize

"Pomoć" Vašingtona Kijevu u proteklih godinu dana prešla je vrednost od 77 milijardi dolara
Otkriveno: Šta su sve Amerikanci poslali Ukrajini od početka krizewww.globallookpress.com © Bernd Wüstneck/dpa

Od početka ukrajinske krize, SAD su kijevskim vlastima poslale skoro 20 paketa pomoći u vrednosti većoj od 77 milijardi dolara, piše američki portal "Hil".

Nešto više od 29 milijardi dolara izdvojeno je za vojnu pomoć, koja uključuje rakete "džavelin", protivvazdušne sisteme "stinger", rakete HAVK i sisteme "patriot".

U okviru paketa pomoći poslato je 20 helikoptera Mi-17, dronovi, sistemi HIMARS i RAAM, a očekuje se slanje borbenih vozila "bredli" i tenkova "abrams". 

Vašington je Kijevu poslao više od 20 sistema HIMARS, čija je prosečna cena oko četiri miliona dolara, piše "Hil" i dodaje da je vrednost "abramsa" oko 10 miliona dolara, a da su SAD pristale da pošalju 31 tenk tog tipa. 

Za unapređenje bezbednosti Ukrajine, "njen ekonomski oporavak, energetsku bezbednost i borbu sa humanitarnom krizom", izdvojeno je 45 milijardi dolara.

Još nešto manje od dve milijarde dolara dato je za pomoć raseljenim licima, uključujući izbeglice i druge ranjive grupe i zajednice.

Američki portal navodi i podatak da 77,5 odsto Amerikanaca i dalje podržava slanje pomoći Ukrajini. Taj broj je nešto manji kada je reč o građanima Evropske unije, pa je tako njih 58,2 odsto za nastavak slanja pomoći.

Istovremeno, u ostatku sveta tek 16,5 odsto ispitanika smatra da Ukrajini treba slati pomoć.

image