Svet

Lajbahu otkazan koncert u Kijevu: Odbili da osude sve Ruse i rusku umetnost

U saopštenju slovenačke rok grupe se navodi da su bili suočeni sa kategoričnim zahtevom da se eksplicitno izjasne da su "svi Rusi loši i da je sva ruska umetnost bezvredna"
Lajbahu otkazan koncert u Kijevu: Odbili da osude sve Ruse i rusku umetnostGetty © Srdjan Stevanovic/Getty Images

Kijevski koncert koji je svetski priznati slovenački bend Lajbah trebalo da održi 31. oktobra otkazan je, zbog, kako se navodi, stava tog benda o konfliktu u Ukrajini.

Ovaj društveno angažovani alternativni rok sastav potvrdio je danas za agenciju STA da je organizator u nedelju odlučio da otkaže njihov nastup jer je saopštenje Lajbaha izazvalo previše kontroverzi u Ukrajini.

U saopštenju slovenačke rok grupe se navodi da su bili suočeni sa kategoričkim zahtevom da se eksplicitno izjasne da su "svi Rusi loši i da je sva ruska umetnost bezvredna", na šta, kako kažu, nikako nisu mogli da pristanu.

Lokalni organizator koncerta objavio je na društvenim mrežama da je događaj, koji je trebalo da bude održan u muzičkoj dvorani Bel Etaž u Kijevu, otkazan zbog žestoke polemike o stavovima benda oko toga šta je izazvalo sukob u Ukrajini.

Organizatori koncerta su u saopštenju naveli da se Lajbahov koncert otkazuje kako bi se izbegla podela Ukrajinaca "na različite tabore" i kako bi se otklonio "uzrok neslaganja", dodavši da se, "uprkos činjenici da je bend izrazio podršku Ukrajini i Ukrajincima i osudio ruski režim, značajan deo publike kategorično usprotivio nastupu Lajbaha."

Londonski "Gardijan" prethodno je citirao jednog od članova benda koji je rekao da je sukob u Ukrajini "cinični, posrednički rat za geostrateške interese supersila i finansijskog kapitala, posebno vojno-industrijskog kompleksa".

Nakon što su izjave za "Gardijan" postale predmet žustre rasprave u Ukrajini, Lajbah je objavio "proglas" ukrajinskom narodu gde navode da ne dolaze u Kijev "da budemo prva, druga ili treća grupa koja će nastupiti u vašem glavnom gradu tokom rata, kako su neki mediji objavili, već da izrazimo nedvosmislenu podršku vašoj zemlji u ovom ratu."

"Takođe smo odmah otkazali sve planirane nastupe u Rusiji i u svim intervjuima osudili agresiju Rusije u ovom ratu. Da ne bude zabune – volimo rusku književnost, muziku i umetnost. Volimo Dostojevskog, Bulgakova, Čajkovskog, Skrjabina, Majakovskog, Tatlina, Rodčenka i El Lisickog – da spomenemo samo neke – i uvek ćemo", naveli su članovi Lajbaha u "proglasu" koji su završili rečima "Slava Ukrajini!"

Podsetimo, Lajbah je 2015. godine postao prva zapadna muzička grupa koja je nastupila u Severnoj Koreji, kada su slovenački rokeri održali koncert u Pjongjangu povodom 70. godišnjice oslobođenja Severne Koreje od japanske kolonijalne vlasti.

image