Svet

Velika Britanija i Evropska unija postigle sporazum o Severnoj Irskoj

Sporazum će otvoriti novo poglavlje u odnosima EU i Velike Britanije, izjavio je britanski premijer Sunak
Velika Britanija i Evropska unija postigle sporazum o Severnoj Irskoj© Tanjug/Dan Kitwood/Pool via AP

Velika Britanija i Evropska unija postigle su sporazum o Severnoj Irskoj, preneli su britanski mediji pozivajući se na izvore u britanskoj vladi.

Očekuje se da će sporazum uticati na poboljšanje odnosa Londona i Brisela, koji zategnuti od kada je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo taj blok 2020. godine.

Sporazum bi trebalo da olakša protok robe između Severne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, kao i da toj britanskoj provinciji da više nadležnosti kada je reč o uvođenju komplikovanih trgovinskih pravila koja su dogovorena nakon bregzita.

Premijer Velike Britanije Riši Sunak rekao je da Velika Britanija i Evropska unija "imaju svoje razlike", ali da su i dalje prijatelji, kao i da će sporazum "otvoriti novo poglavlje" njihovih odnosa.

Sunak je rekao i da će severnoirska skupština moći da suspenduje važenje određenih pravila EU na prostoru Severne Irske.

Džefri Donaldson, lider Demokratske unionističke partije (DUP) koja zastupa interese protestanata u Severnoj Irskoj i koja se protivi tome da pravo EU bude na snazi u toj provinciji, rekao je da napravljen "značajan napredak", ali da ali da "u nekim sektorima ekonomije evropsko pravo ostaje primenjivo u Severnoj Irskoj".

On je rekao da će njegova partija odluku o tome da li će ga prihvatiti ili odbaciti doneti kada budu proučili detalje samog sporazuma.

Severna Irska - kamen spoticanja u odnosima EU Velike Britanije

Severna Irska je tokom tridesetogodišnjeg perioda od kraja šezdesetih do kraja devedesetih godina prošlog veka bila poprište sukoba između lokalnog katoličkog stanovništva, koje se zalaže ja ujedinjenje sa Republikom Irskom, i protestanata, koji žele da ostanu deo Ujedinjenog Kraljevstva.

Mirovni sporazum koji je potpisan na Veliki petak 1998. godine predviđa podelu vlasti između predstavnika dve zajednice u lokalnim institucijama, ali i ukidanje graničnih prelaza i carina između Republike i Severne Irske. 

Taj sporazum je u velikoj meri uspešno funkcionisao do 2020. godine, kada je Ujedinjeno Kraljevstvo i formalno napustilo Evropsku uniju i njeno zajedničko tržište. 

Kao deo sporazuma o izlasku iz Unije, Velika Britanija je potpisala sporazum sa Briselom poznat kao Protokol o Severnoj Irskoj kako bi se izbeglo nametanje politički spornih provera duž kopnene granice od 500 kilometara sa Irskom, koja je članica EU.

U praksi, Protokol je stvorio granicu za pojedinu robu koja se kreće iz Britanije ka Severnoj Irskoj, pošto je ta provincija, za razliku od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, ostala deo jedinstvenog tržišta EU.

To je dovelo do polarizacije i sukoba između katoličkih partija, koje podržavaju bliže odnose Severne Irske sa Dablinom i Briselom, i protestantskih partija, koji žele da Severna Irska ostane čvrsto integrisana sa ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva.

image