Svet

Udvostručen uvoz ajfona iz Indije u Rusiju prošle godine

Od maja do decembra 2022. u Rusiju je iz Indije uvezeno 165.000 ajfona, što je dvostruko više nego u istom periodu 2021. godine
Udvostručen uvoz ajfona iz Indije u Rusiju prošle godineGetty © Photo by Getty Images

Od maja do decembra prošle godine u Rusiju je iz Indije uvezeno 165.000 ajfona, što je duplo više nego u istom periodu 2021, kada je iz Indije uvezeno 70.000 Epl uređaja, prenose "Vedomosti".

Prema istraživanju kompanije "GS Grup", u aprilu 2022. brendovi Epl, Samsung i Huavej, koji su napustili rusko tržište više se nisu uvozili u ovu zemlju, dok je u maju uvoz nastavljen kao deo paralelnog uvoza.

Indija je prošle godine činila 15 odsto isporuka sivih ajfona u Rusiju, a većina uređaja se u zemlju uvozi iz Kine. Generalni direktor kompanije "Telekom Dejli" Denis Kuskov rekao je da su pored ovih zemalja, pametni telefoni isporučeni i iz Turske, Ujedinjenih Arapskih emirata, Kazahstana, Jermenije i Kine.

Povećanje uvoza Ajfona iz Indije, u kompaniji objašnjavaju geopolitičkim razlozima, posebno postepenim prenosom proizvodnje telefona iz Kine u Indiju na zahtev vlade SAD, kao i da je uticala dugoročna blokada u Kini.

Napominje se da je tri puta manje Epl pametnih telefona isporučeno u zemlju paralelnim uvozom od maja do decembra nego zvaničnim kanalima. Kompanija precizira da je uvoz Ajfona pao sa 3,2 na 1,1 milion jedinica i da više smanjene isporuke Samsung pametnih telefona, dok je uvoz Huavei uređaja porastao pet puta.

Generalni direktor "Infolajn analitika" Mihail Burmistrov napominje da kupovina uređaja uvezenih u zemlju paralelnim uvozom sadrži niz rizika, kao što je nedostatak garancija, što zauzvrat značajno povećava cenu opreme.

Pored toga, postoje rizici povezani sa posebnostima upotrebe pametnih telefona u određenoj zemlji, što može pogoršati ili potpuno isključiti rad uređaja u Rusiji.

Ruski ministar industrije i trgovine Denis Manturov ranije je rekao da će novi Ajfon 14 biti isporučen u Rusiju paralelnim uvozom.

U okviru novog paketa sankcija, Ministarstvo trgovine SAD proširilo je zabranu izvoza kućnih aparata i pametnih telefona u Rusiju preko 300 dolara. 

image