Amerika se nudi Rusiji: Sprovodili bismo novi START s Moskvom

Pomoćnica sekretara u Stejt departmentu kaže da SAD ostaje spremna za konstruktivan rad sa Rusijom na sprovođenju Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju

Američka administracija i dalje je otvorena da sa ruskim vlastima sarađuje u sprovođenju novog Sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju START, tvrdi pomoćnica američkog sekretara u Birou za kontrolu naoružanja, verifikaciju i usklađenost Stejt departmenta Malori Stjuart.

"SAD su i dalje spremne da konstruktivno rade sa Rusijom kako bi u potpunosti sprovele novi START", primetila je ona tokom skupa u vašingtonskom institutu Brukings, posvećenog odluci Moskve da suspenduje novi START ugovor.

Ona je, kako prenosi Tanjug, naglasila da SAD žele da nastave da na kontrolu nuklearnog naoružanja gledaju kao na sredstvo za jačanje savezništva i globalne bezbednosti, preneo je TASS.

Predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je izjavio da se Moskva ne protivi učešću zemalja NATO u diskusiji o START-u, ali da je "prosto smešno" zamisliti američke vojnike u ruskim nuklearnim objektima.

''Pored svega ostalog, kada rade to što rade danas u Ukrajini, ja prosto ne mogu da zamislim da američki vojnici šetaju po našim nuklearnim objektima'', naglasio je Putin u intervjuu za televiziju Rosija-1, a preneo je Sputnjik.