Želite da Ukrajina prestane da postoji: Kijev se pravda nakon strašnih izveštaja o mobilizaciji

Kijevske vlasti pokušale da regrutuju i čoveka koji je u detinjstvu ostao bez ruku

Savetnik predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak izjavio je da "obaveze prema državi imaju prednost nad ljudskim pravima", u pokušaju da opravda odluku Kijeva kojom se muškarcima zabranjuje da napuste zemlju.

"Hajde da budemo otvoreni, ne treba spekulisati. Šta znači ograničenje prava? Zar ljudi u Ukrajini nemaju i obaveze, ili samo govorimo o pravima?", rekao je Podoljak za "Dojče Vele".

Savetnik ukrajinskog predsednika kaže da je država u mirnodopsko vreme dužna da ljudima obezbedi da žive kako žele, putuju i slično.

"Međutim, to nije pitanje koje treba postavljati u ratno vreme. Da li želite da pređete granicu? To znači da želite da Ukrajina prestane da postoji. Kada kažete 'otvorite granice za muškarce', to znači otvaranje granice kako bi mogli da pobegnu od muškog izbora. Oni žele da pobegnu", navodi Podoljak.

Zapadni mediji nedavno su izvestili o izuzetno agresivnim metodama mobilizacije kijevske vlade. "Ekonomist" je objavio članak o Ukrajincu koji je u detinjstvu ostao bez ruku, ali je kancelarija za regrutovanje u Lavovu procenila da je on sposoban da služi vojsku. Sve dok ih snažne reakcije javnosti nisu odvratile od tog plana.

Nakon što je sukob u Donbasu eskalirao prošle godine, Zelenski je uveo vanredno stanje i zabranio ukrajinskim muškarcima starosti od 18 do 60 godina da napuštaju zemlju i od tada organizovao nekoliko talasa mobilizacije.

Regruteri su prešli sa uručivanja poziva na kućnom pragu na "nasilno sprovođenje" na ulicama, tržnim centrima, pa čak i na sahranama vojnika, navodi "Ekonomist". Mediji su pisali i o pojedincima koji su podmićivali zvaničnike kako bi izbegli regrutaciju ili plaćali da budu prokrijumčareni iz zemlje.

"Kijev će verovatno pojačati regrutaciju manje motivisanih Ukrajinaca u nadi da će pokrenuti masivnu ofanzivu pre leta, koristeći teško naoružanje koje su obezbedile Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici", ističe "Ekonomist".