Lukašenko ide u Kinu: Šta očekivati od tri decenije diplomatskih odnosa dveju država

Predsednik Belorusije je rekao da se nijedan problem u današnjem svetu ne može rešiti bez Kine

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko boraviće u Kini na poziv kineskog predsednika Si Đinpinga, kako bi se produbilo ranije dogovoreno strateško partnerstvo.

Lukašenkova poseta, naime, pomoći će dvema stranama da se postigne konsenzus u ključnim oblastima politike, ekonomije, investicione i humanitarne saradnje, kao i aktuelne međunarodne situacije, piše neformalno glasilo Komunističke partije Kine "Global tajms".

Kina, naime, pored Pakistana ima još jednog "gvozdenog brata", Belorusiju, navodi ovaj medij.

Tokom protekle 31 godine od uspostavljanja diplomatskih odnosa, Kina i Belorusija su se međusobno podržavale i sarađivale na obostranu korist.

Kina je jedna od prvih zemalja koja je priznala nezavisnost Belorusije, a Belorusija je takođe među prvim zemljama koje su odgovorile i učestvovale u Inicijativi "Pojas i put" koju je predložila Kina.

Kinesko-beloruski industrijski park, koji su zajednički izgradile dve zemlje, poznat je kao "biser" duž ekonomskog pojasa "Puta svile".

Ekonomije Kine i Belorusije vrlo su komplementarne, a potencijal za dalje jačanje saradnje je ogroman, navodi "Global tajms".

Pre ove posete Kini, predsednik Belorusije prisetio se svog prvog putovanja u Kinu pre nekoliko decenija.

Rekao je da je u poređenju sa prošlošću današnja Kina napravila ogromna dostignuća u razvoju i odigrala važnu ulogu u međunarodnim okvirima.

Lukašenko je rekao da se nijedan problem u današnjem svetu ne može rešiti bez Kine, dodajući da se ni razvoj Belorusije ne može postići bez oslanjanja na kinesko iskustvo.

Ova poseta takođe je u fokusu međunarodne zajednice zbog ukrajinske krize.

Neposredno pre posete predsednika Lukašenka Kini, Peking je objavio svoj stav o političkom rešavanju ukrajinske krize. Belorusija je jasno izrazila podršku i odobravanje stava Kine, odnosno njihove želje da se sukob reši mirnim, diplomatskim putem.

Ako dve zemlje ojačaju komunikaciju po pitanju Ukrajine, vrlo je verovatno da će doprineti rešenju konflikta, a ne dodavati ulje na vatru kao što to čine zapadne, velike sile, ocenjuje "Global tajms".

Pojedini zapadni mediji i dalje posmatraju ovu posetu kroz pristrasnu prizmu, opisujući Belorusiju kao "malog saveznika" Rusije, a Kinu kao zemlju čiji bi uticaj trebalo da brine. Ovaj stav pokazuje nepoštovanje Belorusije, pa i njenu "slovensku braću" - Rusiju i Ukrajinu.

Naime, Minsk je više puta igrao ulogu posrednika između Rusije i Ukrajine. Istovremeno, kao jedna od stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, Kina je uvek igrala pozitivnu ulogu u promovisanju mirovnih sporazuma.

Odnosi Kine i Belorusije i odnosi Kine i Rusije izgrađeni na temelju nesukobljavanja, čime se šalje jasna poruka svetu da Kina sve bilateralne odnose sa svojim partnerima razvija na osnovu zajedničkih interesa, ciljeva i principa sadržanih u Povelji Ujedinjenih nacija.

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će posetiti Kinu početkom aprila, posle Lukašenkove posete. Očekuje se da će lideri EU, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, takođe posetiti Kinu u prvoj polovini ove godine. Ove posete će se verovatno fokusirati na bilateralnu saradnju i regionalna vruća pitanja.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko boraviće u Pekingu od utorka do četvrtka, kao deo ranije postignutog dogovora tokom samita Šangajske organizacije za saradnju u Samarkandu, u Uzbekistanu.