Zabrinjavajuće prognoze: Francuska će se teško odbraniti u slučaju direktnog napada

Kada bi se dogodio ozbiljan sukob, francuska vojska bi mogla da kontroliše samo 83 kilometara fronta i oko milion boraca

Sukob u Ukrajini ponovo je pokrenuo pitanje sposobnosti francuske vojske da odbrani zemlju u slučaju direktnog napada.

Proračuni pokazuju da oružanim snagama nedostaje i materijalnih resursa i ljudi. Kada bi se dogodio ozbiljan sukob, francuska vojska bi mogla da kontroliše samo 83 kilometara fronta i oko milion boraca, podaci su televizijskog kanala Frans 2.

O ovoj temi govorio je i predsednik Francuske Emanuel Makron koji napominje da je nedostatak sredstava razlog zbog koga ne mogu Ukrajini da isporuče dovoljno oružja.

"Kada predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski traži od mene da mu na veliko obezbedim potrebna sredstva, moram deo da sačuvam za svoju zemlju kako bismo mogli da se zaštitimo", istakao je Makron.

Francuska je poslala 18 samohodnih haubica "Cezar" u Ukrajinu, što je bila četvrtina ukupnog arsenala tog tipa oružja kojim je raspolagala.

Procene o tome šta bi moglo da se dogodi u slučaju direktnog napada na Francusku su zabrinjavajuće. U Kopnenim snagama je raspoređeno oko 100.000 ljudi, od kojih bi samo 25.000 za kratko vreme moglo da uđe u borbu.

Za podršku kopnenim snagama može se koristiti 45 borbenih aviona i kapaciteti mornarice. Za očuvanje teritorije potreban je jedan vojnik na 40 civila. U slučaju napada bili bi mobilisani i rezervisti, ali ovi podaci govore o velikoj ranjivosti francuske armije.

General Kristof Gomar, bivši šef francuske vojne obaveštajne službe navodi da bi Rusi mogli da unište veliki broj njihovih tenkova i da bi za nekoliko nedelja svi oni mogli biti izgubljeni.

Sumorne prognoze direktna su posledica političkog delovanja u poslednjih 30 godina. Francuska vojska je uglavnom bila raspoređena u u Avganistanu, Centralnoj Africi i Sahelu. Vlade su bile ubeđene da nikada više neće morati da se bore za odbranu svoje teritorije.

Budžet oružanih snaga već je povećan za 20 odsto od 2017. godine, a vlada želi da dodatno razvija vojnu industriju i poveća količinu municije.