Nemački poslanik potvrdio: Berlinu je potpuno jasno da su saveznici izvršili sabotažu Severnog toka

Nemačka ne dobija dovoljno informacija od svojih saveznika o sabotaži gasovoda, a ni istraga nije transparentna, rekao je Štefen Kotre

Poslanik Bundestaga Štefen Kotre izjavio je da Nemačka ne dobija dovoljno informacija od svojih saveznika o sabotaži Severnog toka i da ne sprovodi transparentnu istragu. 

"Istraga nije transparentna, niti se sprovodi uz odgovarajući trud. Razlozi su očigledni - prvo je za ovo naglas optuživana Rusija, a onda se sve smirilo. Sada je predstavnicima nemačke vlade jasno da bi samo saveznici mogli da izvrše ovaj teroristički akt", rekao je Kotre za TASS.

Prema njegovim rečima, vlada Nemačke ne čini ništa po tom pitanju što Norveška, Švedska i Danska ne dele sa njom nikakve informacije.

Prema Kotreu, mediji su u ovoj situaciji postali "glas savezne vlade".

"Najveći teroristički akt protiv infrastrukture Nemačke trebalo je da privuče pažnju ogromnog broja novinara. Trebalo je da se bave istraživačkim novinarstvom u celini, ali se od toga ništa nije dogodilo", naglasio je nemački političar.

Juče je šef spoljnopolitičkog odbora Alternative za Nemačku (AfD) i poslanik u Bundestagu Petr Bistron izjavio da Berlin mora da prizna da Amerika nije njegov saveznik ukoliko je izvršila sabotažu Severnog toka kao što navodi američki novinar Simor Herš.

"SAD pružaju 'zaštitu', ali sve na štetu nemačkih interesa. Sebično je zanemariti naše interese, zbog toga Nemačka mora da odgovori i da preispita svoju spoljnu politiku prema Sjedinjenim Državama", poručio je Bistron.