Naučnici: Eksplozija na Severnom toku izazvala katastrofu u ekosistemu Baltičkog mora

Eksplozija je usmrtila, zatrovala ili povredila inače ugrožene životinjske vrste koje nastanjuju taj region, ukazuju naučnici

Uništenje gasovoda Severni tok 1 i 2 nije samo prekinulo dotok ruskog prirodnog gasa u zapadnu Evropu, već je izazvalo i pomor i trovanje već ugroženih vrsta riba i morskih sisara u Baltičkom moru, navodi se u novom izveštaju danskih, poljskih i nemačkih naučnika.

Gasovodi Severni tok 1 i 2 uništeni su u eksploziji krajem septembra 2022. godine, što je Moskva nazvala činom međunarodnog terorizma. U studiji koju je sproveo Univerzitet Arhus u Danskoj se navodi da su "četiri eksplozije" uzburkale morsko dno, uključujući i područje koje se ranije koristilo za odlaganje toksičnog otpada.

"To bi moglo značiti da će se ribe koje su bile izložene supstancama (kao što su olovo i tributiltin (TBT)) zatrovati. Neke od njih će umreti, a neke od njih će imati poteškoća pri razmnožavanju", rekao je Hans Sanderson iz Odeljenja za nauku o životnoj sredini u Arhusu za "Kopenhagen post".

Istraživači su procenili da je četvrt miliona tona kontaminiranog mulja možda uzburkano eksplozijama, što je ugrozilo populacije bakalara i morskih pliskavica (vrsta malih kitova zubana) u Baltičkom moru, koji se razmnožavaju u tom regionu.

Sve pliskavice u krugu od četiri kilometra su verovatno usmrćene usred eksplozije, dok su svi ti morski sisari koji su se našli u krugu od 50 kilometara ogluveli, smatraju istraživači.

Eksplozija se dogodila "na najgorem mogućem mestu", ocenio je Bo Oksnebjerg iz Svetskog fonda za prirodu ( WWF), ukazavši da je ekosistem tog regiona Baltičkog mora već bio kritično ugrožen. On je takođe pozvao dansku i švedsku vladu da osmisle plan za zaštitu Baltika od budućih incidenata.

Danski ministar životne sredine Magnus Honike obećao je da će vlada "neprestano pratiti situaciju u Baltičkom moru i deliti informacije sa susednim zemljama, kako bismo imali opštu sliku posledica i mogli da ih pratimo u relevantnom obimu."

Danska, Švedska i Nemačka, koje sprovode istrage o sabotaži Severnog toka, odbile su da objave bilo kakve informacije o mogućem počiniocu uprkos ponovljenim zahtevima iz Moskve, iako su Švedska i Danska priznale da je u pitanju sabotaža. Moskva je prošle nedelje od UN zatražila da slučaj istraži kao akt međunarodnog terorizma.

Podsetimo, američki nezavisni novinar i dobitnik Pulicerove nagrade Simor Herš objavio je ranije ovog meseca članak u kojem tvrdi da su SAD i Norveška odgovorne za sabotažu gasovoda.

Iako je Vašington odbacio Heršove tvrdnje kao "potpunu laž", predsednik SAD, ali i nekoliko drugih zvaničnika iz Stejt departmenta su u januaru prošle godine sa odobrenjem javno govorili o mogućem uništenju Severnog toka 2.