Svet

EU: Platforma "OnliFans" mora da plaća PDV zbog "isporučivanja usluga"

Kompanija koju mahom koriste seksualni radnici izgubila sudski slučaj
EU: Platforma "OnliFans" mora da plaća PDV zbog "isporučivanja usluga"www.globallookpress.com © Omar Marques/Keystone Press Agency

Onlajn platforma "OnliFans" (OnlyFans), koju u velikoj meri koriste seksualni radnici, izgubila je sudsku bitku u Evropskoj uniji koja će sada od nje zahtevati da plati porez na dodatu vrednost na ceo iznos koji je platio pretplatnik, a ne samo na naknadu od 20 odsto.

Sud pravde presudio je da je platforma, u poreskom smislu, "isporučilac usluga" prema Direktivi o PDV-u iako deluje kao posrednik za drugu osobu.

Sud EU je tako, piše "Politiko", podržao poresku upravu Velike Britanije koja je zatražila od vlasnika platforme, kompanije "Feniks" da plati PDV na prihode između 2017. i 2020. godine. Britanski sud koji se bavi slučajem "Feniksa" zatražio je savet od Suda pravde tokom prelaznog perioda bregzita o tome kako da primenjuje zakon EU. Prvostepena poreska komora britanskog tribunala sada će doneti konačnu odluke o slučaju.

Sudije su rekle da se pretpostavka da je platforma podložna PDV-u na sve prihode može opovrgnuti "kada je taj provajder eksplicitno naznačen kao dobavljač od strane poreskog obveznika i kada je to očigledno iz ugovornih sporazuma između strana".

"OnliFans" ima mesečne pretplate za ljude da prodaju sadržaj direktno obožavaocima. Iako sajt takođe ima muzičare i umetnike koji prodaju svoje radove, najpoznatiji je po prodaji seksualnog sadržaja.

image