Stoltenberg: Članstvo Ukrajine u NATO na "dugom štapu"

Nije jasno da li će se o punopravnom članstvu Ukrajini u Savezu ozbiljno razmotriti i po završetku sukoba, uprkos obećanjima podrške

Šef NATO Jens Stoltenberg ocenio je da će Ukrajina postati članica Alijanse u "dugoročnoj" perspektivi, ali da je, dok traje sukob sa Rusijom, potrebno da ostane nezavisna.

Ukrajina dugi niz godina pokušava da se pridruži vojnom Severnoatlanstkom savezu, a kako prenosi Bi-Bi-Si, posle ruske Specijalne operacije, predsednik Vladimir Zelenski je kao odgovor na ujedinjenje DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom zatražio da njegov zahtev za članstvom bude ubrzan.

Status kandidata im je odobren u junu.

"NATO saveznici su se složili da će Ukrajina postati deo naše Alijanse, ali je to dugoročna perspektiva", rekao je Stoltenberg za vreme posete Helsinkiju, prestonici Finske.

Dodao je da je sada imperativ da Ukrajina opstane kao nezavisna zemlja.

"Predsednik Putin ne može da nastavi da napada komšije. On želi da kontroliše Ukrajinu i ne planira mir, već još rata", upozorio je šef NATO-a na zajedničkoj konferenciji za medije sa premijerkom Finske Sanom Marin.

Nije jasno ni da li će se o punopravnom članstvu Ukrajini u Savezu ozbiljno razmotriti i po završetku sukoba, uprkos obećanjima podrške.

"Kada se konflikt završi, moramo da osiguramo da se istorija ne ponavlja", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg: Apsolutno sam uveren da će Švedska i Finska postati članice NATO-a

Pristupanje Finske i Švedske NATO-u glavni je prioritet, rekao je danas šef alijanse Jens Stoltenberg, pozivajući članice Tursku i Mađarsku da hitno ratifikuju pristupanje skandinavskih zemalja.

Stoltenberg je na konferenciji za novinare sa finskom premijerkom Sanom Marin u Helsinkiju istakao da je postignut napredak u obezbeđivanju članstva za dve zemlje, ali nije otkrio detalje, preneo je AP.

"Apsolutno sam uveren da će i Finska i Švedska postati članice NATO, a moja poruka da treba završiti proces ratifikacije, pa je sada vreme da to bude i urađeno u Budimpešti i u Ankari", rekao je Stoltenberg.

Stoltenberg je ponovio da Finska i Švedska u potpunosti ispunjavaju kriterijume za ulazak u NATO i da su "uradile ono što je trebalo da urade", nakon što su u maju podnele zahtev za pridruživanje alijansi.

Finska ministarka Sana Marin nagovestila je da usporavanje procesa pridruživanja dve zemlje rizikuje da naruši kredibilitet NATO-a i njegovu politiku otvorenih vrata za nove članice.

Parlament Finske danas započinje raspravu o ubrzanju procesa pristupanja te zemlje u NATO, a očekuje se da će se o tome glasati u sredu.

Finska i Švedska odlučile su da žele da se pridruže Alijansi što je pre moguće, nakon godina neutralnosti.  Ostalo je samo da Turska i Mađarska ratifikuju njihove zahteve za pridruživanjem tom odbrambenom bloku.