Svet

Skrivene škole za upravljanje dronovima širom Ukrajine

Polaznike "škola" za rukovanje bespilotnim letelicama čine mahom dobrovoljci, a tokom obuke, kao i u sukobu, koriste se vojni i civilni dronovi
Skrivene škole za upravljanje dronovima širom Ukrajinewww.globallookpress.com © Ashley Chan/Keystone Press Agency

Privatne "škole za dronove" i nevladine organizacije širom Ukrajine obučavaju hiljade polaznika kako da rukuju bespilotnim letelicama širom Ukrajine.

Te "škole" se uglavnom nalaze na skrivenim lokacijama, piše "Politiko", kako bi prikrili svoj položaj i lanac snabdevanja od ruskih snaga, ali i zato je kompanija "Spejsiks" Ilona Maska najavila da će preduzeti korake kako bi sprečila ukrajinsku vojsku da koristi njihove satelite "Starlink" za upravljanje dronovima u regionu tokom sukoba sa Rusijom.

Polaznike "škola" uglavnom čine bivši civili, ali su mnogi od njih u međuvremenu pristupili ukrajinskim oružanim snagama.

Ukrajinska vojska doskora nije zvanično priznavala poziciju operatera dronova, ali je u januaru glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni naredio vojsci da stvori 60 kompanija sastavljenih od pilota dronova, što je takođe nagovestilo da Kijev planira da poveća sopstvenu proizvodnju bespilotnih letelica.

Ukrajinske kompanije proizvode svega 10 odsto dronova koji se koriste u sukobu, kaže za "Politiko" vojni dobrovoljac i osnivač Centra za podršku vazdušnoj obaveštajnoj službi Marija Berlinska.

Tokom obuke, kao i u sukobu, Ukrajinci koriste i vojne i civilne dronove, pogotovo one koje proizvodi kineska kompanija "DJI", a koja je, pak, najavila prošle godine da će prestati da prodaje svoje bespilotne letelice Kijevu i Moskvi.

Kako bi popunio zalihe bespilotnih letelica, Kijev je ublažio kontrolu uvoza komercijalnih dronova i kupuje koliko god može, često koristeći sredstva koja doniraju nevladine organizacije poput inicijative "Vojska dronova".

"Vojska dronova" je, inače, za ambasadora angažovala glumca Marka Hamila, najpoznatijeg po tumačenju uloge Luka Skajvokera u serijalu "Ratovi zvezda". Hamil je prethodno za "Politiko" izjavio kako se smatra "dobrim vojnikom" kijevskog režima i da bi rado uradio sve što Zelenski (ili njegov tim za prikupljanje sredstava) zatraže od njega.

Upitan da li ga brine stav "Spejsiksa" koji se protivi tome da usluge satelita te kompanije budu korišćene u ubijanju ljudi, taj polaznik je u kazao da je "nemoguće" isključiti satelite samo za ukrajinske dronove.

"Ako ih Mask potpuno isključi, moraće da ih isključi i za bolnice koje koriste isti internet za naručivanje opreme i čak obavljanje onlajn konsultacija tokom operacija na frontu. Hoće li i njih isključiti", zaključio je on.

image