Sunak otputovao u Belfast da "zapečati" novi dogovor o bregzitu

Britanski premijer pokušava da progura trgovinski sporazum sa Severnom Irskom

Britanski premijer Riši Sunak otputovao je u Severnu Irsku kako bi predstavio novi sporazum koji je postigao sa Evropskom unijom koji se tiče trgovinskih olakšica posle bregzita i za koji se nada da će konačno prekinuti politički ćorsokak u pokrajini.

Sunak pokušava da obezbedi podršku svih strana u Severnoj Irskoj kako bi mogao da resetuje odnose sa EU - i Sjedinjenim Državama - a da ne naljuti poslanike u svojoj stranci i u Belfastu, koji su najviše vezani za bregzit, piše Rojters.

Njegov dogovor nastoji da reši tenzije izazvane Protokolom o Severnoj Irskoj, složenim sporazumom koji je postavio pravila trgovine za region pod britanskom upravom, a koje je London dogovorio pre nego što je napustio EU 2020. godine, ali sada tvrdi da su neizvodljiva.

Da bi zadržala otvorenu politički osetljivu granicu sa Irskom koja je članica EU, Severna Irska je ostala na jedinstvenom tržištu robe EU, povećavajući izglede da će se polako odvojiti od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, što je podgrejalo strahove u unionističkim zajednicama.

Sunak tvrdi da će njegov sporazum, Vindzorski okvir, ojačati uniju, ukinuti pravila koja su uticala na sve, od uvoza kobasica do sendviča, i dati poslanicima na terenu veća ovlašćenja prilikom glasanja o pravilima i propisima koja preuzimaju iz Brisela.

Uspeh sporazuma će verovatno zavisiti od toga da li će ubediti Demokratsku unionističku partiju (DUP) da okonča svoj bojkot aranžmana Severne Irske o podeli vlasti. Oni su bili ključni za mirovni sporazum iz 1998. godine koji je uglavnom okončao tri decenije nasilja u Severnoj Irskoj.

Sunak je rekao da želi da objasni detalje različitim zajednicama u Severnoj Irskoj i prihvata da će za to biti potrebno vreme.

"Takođe sam veoma zainteresovan, nismo se stideli da kažemo da je narodu Severne Irske potrebna i zaslužuje svoju vladu", rekao je on novinarima.

Ovaj potez, navodi britanska agencija, predstavlja veliki rizik za Sunaka koji je pre samo četiri meseca preuzeo dužnost. Većina britanskih listova hvalila je njegovo dostignuće u navođenju EU da ublaži svoj stav, i ističu da će uspeh zavisiti od podeljene skupštine u Severnoj Irskoj.

Pobeda bi ojačala Sunakovu kontrolu nad njegovom Konzervativnom strankom i omogućila mu da prevaziđe najteže pitanje na svom dnevnom redu dok nastoji da sustigne opozicionu Laburističku partiju, koja je sada daleko ispred u anketama, pre nacionalnih izbora koji se očekuju 2024.

Takođe bi moglo dovesti do dublje saradnje između Britanije i EU u drugim oblastima kao što su naučna istraživanja, regulisanje finansijskih usluga i kretanje malih čamaca koji prevoze migrante preko Lamanša.

U slučaju neuspeha, Sunak rizikuje pobunu evroskeptičnog krila svoje stranke, oživljavajući ideološke podele koje su povremeno paralisale vladu od glasanja za izlazak iz EU 2016.

Zvaničnici u Londonu i Belfastu kažu da je Sunak bio motivisan da deluje pre 25-godišnjice sporazuma na Veliki petak, kada se očekuje i eventualna poseta predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Bajden je pozdravio sporazum u ponedeljak, dok je njegov državni sekretar Entoni Blinken pozdravio Epriliku, izvesnost i stabilnost koje je doneo sporazumE.