Svet

Velika nesreća u Grčkoj: U sudaru vozova poginulo najmanje 40 osoba, većinom deca i studenti (VIDEO)

U putničkom vozu koji se kasno sinoć sudario sa teretnim u trenutku nesreće bilo oko 350 putnika; Proglašena trodnevna žalost u Grčkoj
Velika nesreća u Grčkoj: U sudaru vozova poginulo najmanje 40 osoba, većinom deca i studenti (VIDEO)© Tanjug/AP Photo/Vaggelis Kousioras

Na severu Grčke u utorak uveče došlo je do sudara dva voza, a u toj nesreći je poginulo najmanje 40 ljudi, dok je više od 120 povređeno.

Na lečenju su 72 povređene osobe, od kojih je šest na intenzivnoj nezi.

Lokalni zvaničnici su objavili da je do nesreće došlo u utorak kasno uveče, kada su se sudarili teretni i putnički voz u kom se u tom trenutku nalazilo više od 350 putnika.

Do sudara je došlo nedaleko od Evangelismosa, opština Tempi, koji se nalazi oko 22 kilometara severoistočno od Larise na severu Grčke.

Kako prenose mediji, uzrok nesreće još uvek nije poznat, ali su u grčkim železnicama rekli da su oba voza krenula kasnije nego što je planirano.

Voz koji se kretao od Atine ka Solunu kasnio je 48 minuta, dok je voz koji je išao u suprotnom pravcu krenuo sa zakašnjenjem od čak 70 minuta.

U gašenju požara i spasavanju preživelih učestvovalo je oko 150 vatrogasaca sa 17 vatrogasnih vozila, koji su požar ubrzo stavili pod kontrolu.

"Situacija je bila tragična, bilo je mnogo mrtvih. Zatekli smo na njivama petoro ljudi koji nisu bili živi, a u vagonima uglavnom u prva tri nije bilo nikoga živog. Povređeni su napustili vagone u prvih sat vremena, a posle smo iznosili samo mrtve", rekao je spasilac na licu mesta, prenose "Novosti".

Govoreći o identitetu nastradalih, spasilac je rekao da su većina njih studenti.

"Većina mrtvih koje smo pronašli bila su mala deca i 80 odsto mladića i devojaka do 30 godina", rekao je on. 

U Grčkoj je proglašena trodnevna nacionalna žalost.

Ambasador Srbije: Nema naznaka da je u nesreći bilo Srba

Ambasador Srbije u Grčkoj Dušan Spasojević rekao je za RTS da nema informacija da su u sudaru vozova povređeni ili poginuli državljani Srbije.

Premijer Grčke Kirjakos Micotakis poručio je danas na mestu železničke nesreće kod grada Larisa, u kojoj je poginulo najmanje 36 ljudi, da će vlasti učiniti sve da se tako nešto nikada ne ponovi.

"Od sada mogu da garantujem samo jedno, otkrićemo uzroke ove tragedije i učinićemo sve što je u našoj moći da se ovako nešto više nikada ne ponovi", rekao je Micotakis, prenosi Ekatimerini.

Istakao je da su nakon ove, kako je rekao, neopisive tragedije, misli svih pre svega sa rodbinom žrtava.

"Naša dužnost je da izlečimo povređene i identifikujemo tela", rekao je on.

Resorni ministar dao ostavku

Grčki ministar saobraćaja i infrastrukture Kostas Karamanlis podneo je ostavku posle železničke nesreće sa masovnim brojem žrtvi, rekavši da prihvata političku odgovornost za incident, saopštila je vladina služba za medije.

Karamanlis je rekao da je po njihovom doslaku na vlast grčka železnica bila u stanju "koji nije primeren za 21. vek".

"Tokom ove 3,5 godine uložili smo sve napore da poboljšamo takvu sliku. Nažalost, ovi napori nisu bili dovoljni da sprečimo nesreću. I veoma je teško za sve nas i za mene lično", rekao je on.

Prema njegovim rečima, posle ovakve tragedije nemoguće je nastaviti da se živi kao da se nikada nije dogodila.

"Politikom se bavim već nekoliko godina, ali smatram neophodnim elementom naše demokratije da građani zemlje veruju političkom sistemu. To se zove politička odgovornost. Iz tog razloga podnosim ostavku na funkciju ministra za infrastrukturu i saobraćaj", navodi se u saopštenju.

Prema njegovim rečima, oseća se dužnim da to učini kao minimalni znak poštovanja na sećanje na poginule ljude, "preuzimanjem odgovornosti za dugogodišnje greške grčkog državnog i političkog sistema".

U Grčkoj se, inače, uskoro održavaju parlamentarni izbori.

image