Direktor FBI: Kovid pandemija najverovatnije potekla iz kineske laboratorije

I druge američke službe procenjuju da je pandemija rezultat laboratorijskog incidenta

Direktor FBI Kristofer Rej tvrdi da je pandemiju kovida verovatno izazvalo curenje iz laboratorije u Vuhanu, Kina.

"FBI već duže vreme procenjuje da je poreklo pandemije najverovatnije potencijalni laboratorijski incident u Vuhanu", rekao je Rej za "Foks njuz". "Ovde govorimo o potencijalnom curenju iz laboratorije koju kontroliše kineska vlada", pojasnio je on.

"Samo ću da primetim da je kineska vlada, čini mi se, činila sve da pokuša da osujeti i zamagli rad ovde, posao koji radimo, posao koji naša vlada SAD i bliski strani partneri. I to je nesreća za sve", dodao je Rej.

Prema njegovim rečima, FBI ima specijaliste koji se fokusiraju na "opasnosti bioloških pretnji, koje uključuju stvari kao što su novi virusi poput kovida, i zabrinutost da su oni u pogrešnim rukama nekih loših momaka, neprijateljske nacionalne države, terorista, zločinaca."

On je takođe rekao da kineska vlada pokušava da blokira istražni rad o poreklu korona virusa.

Rejovi komentari usledili su nakon što je Ministarstvo energetike takođe nedavno ocenilo da je pandemija kovida verovatno izazvana slučajnim curenjem iz laboratorije u Kini.

U međuvremenu, podseća "Foks njuz", ažuriran je dokument iz 2021. koji je napravila kancelarija direktorke Nacionalne obaveštajne službe Avril Hejns.

Nacionalni obaveštajni savet, kao i četiri druge vladine agencije, tako procenjuju sa "niskom pouzdanošću" da je kovid nastao kao rezultat prirodnog prenosa sa zaražene životinje, ali CIA i druge vladine agencije ostaju neodlučne.

Prema izveštaju, postoji konsenzus između obaveštajnih agencija da pandemija nije rezultat kineskog programa biološkog oružja.