Svet

Mađarska protiv lažnih vesti koje Švedska plasira protiv nje

Nije u redu da Švedska i Finska od nas traže pomoć dok bez stida šire očigledne laži o Mađarskoj, izjavio je Viktor Orban
Mađarska protiv lažnih vesti koje Švedska plasira protiv njewww.globallookpress.com © Bernd von Jutrczenka

Budući da će mađarski parlament ove nedelje raspravljati o članstvu Švedske u NATO-u, Budimpešta je poslala delegaciju u tu skandinavsku zemlju da ispita situaciju u vezi sa širenjem "lažnih vesti" o Mađarskoj tokom poslednjih godina.

Mađarska i Turska su jedine zemlje NATO-a koje još nisu ratifikovale zahtev za članstvo Švedske i Finske u Alijansi.

"Poslednjih godina vladini zvaničnici u Švedskoj redovno šire laži i izmišljene vesti o Mađarskoj", rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto za švedsku televiziju SVT.

Po njegovim rečima, švedski zvaničnici su više puta vređali mađarske poslanike.

"Da bismo se uhvatili ukoštac sa opravdanom zabrinutošću u vezi sa ovim, odlučili smo da pošaljemo delegaciju u oba parlamenta i zamolimo da sastave tim koji će se pozabaviti ovim pitanjem", izjavio je Sijarto a preneo "Euraktiv".

Mađarska je trebalo da raspravlja o članstvu Švedske u NATO-u još prošle jeseni, kada je premijer Mađarske Viktor Orban rekao da će njegova zemlja ratifikovati aplikaciju Švedske i Finske početkom 2023. godine.

Međutim, Orbanovu odluku su dovodili u pitanje; npr. poslanica mađarske opozicije iz redova socijalista Agnes Vadai izjavila je za švedski list "Aftonbladet" da premijer u svakom trenutku može da promeni mišljenje, te da je spreman da iz političkih razloga čini usluge.

"I Putin i Erdogan su zainteresovani za ovo. Kolaju priče da Orban želi da ugodi Putinu. Pogotovo kada je u pitanju Finska, zbog dužine granice Rusije s Alijansom. Takođe, on ne želi da ostavi ni Erdogana na cedilu", precizirala je ona.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg potvrdio je, na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s finskom premijerkom Sanom Marin, da će se predstavnici turske, švedske i finske vlade sastati u Briselu sledeće nedelje, ali i istakao napredak u pregovorima s Turskom, preneo je mađarski "Teleks". 

Švedska i Finska su "u mnogo boljoj poziciji nego što su bile pre nego što su podnele zahtev za članstvo jer je sada nezamislivo da NATO ne bi reagovao ukoliko bi Švedska ili Finska bile ugrožene", izjavio je Stoltenberg i dodao da se nada da će Budimpešta "brzo dati zeleni signal".

Njegov optimizam je donekle potkopao Orban izjavivši da "parlamentarci nisu baš entuzijastični" s tim u vezi.

"Ima onih koji misle da treba da razmenimo nekoliko reči s dobrodušnim Fincima i Šveđanima jer nije u redu da dve zemlje od nas traže pomoć dok bez stida šire očigledne laži o Mađarskoj. Na tu temu nema demokratije ili vladavine prava", zaključio je Orban a preneo "Euraktiv".

image