"Džej-Pi Morgan" brani svog izvršnog direktora: Dajmon nije znao da je Epstin bio klijent

Banka tvrdi da njen izvršni direktor nije znao za odluku da osuđeni seksualni prestupnik ostane klijent

Finansijska institucija "Džej-Pi Morgan Čejs" opire se pokušajima advokata da ispitaju direktora Džejmija Dajmona zbog odluke američke banke da zadrži osuđenog pedofila Džefrija Epstina kao klijenta.

U dokumentima podnetim sudu u Njujorku u utorak, advokati banke - protiv koje su jedna od Epstinovih navodnih žrtava i Američka Devičanska ostrva podnela srodne tužbe - naveli su da Dajmon nije "odgovarajuća" adresa za tužbu.

Advokati "Džej-Pi Morgana" pristali su, pak, na saslušanje u martu Mari Erodes, šefice odeljenja za upravljanje imovinom i bogatstvom, gde je Epstin bio klijent. Erdoes je i dalje jedan od najviših direktora banke, navodi "Fajnenšel tajms".

Takođe su se dogovorili da pronađu datum za advokate da intervjuišu Meri Kejsi, još jednu privatnu bankarku u "Džej-Pi Morganu" u periodu kada je Epstin bio klijent, odnosno do 2013. godine.

U dve tužbe, banka se tereti da je svesno zadržala Epstina kao klijenta, omogućujući mu da isplaćuje odštete žrtvama i plaća "saradnike" koji su mu regrutovali mlade devojke.

Advokati iz oba slučaja zatražili su od "Džej-Pi Morgana" da preda Dajmonovu dokumentaciju i prepiske kako bi se utvrdila njegova uloga u odluci da se Epstin, uprkos optužbama za seksualno zlostavljanje, zadrži kao klijent jer je banci dovodio svoje bogate drugare.

U odgovoru na zahteve advokata, "Džej-Pi Morgan" je naveo da Dajmon "nije relevantan" za slučaj Američkih Devičanskih ostrva i dodao da, iako je izvršni direktor, "nije bio umešan ni u kakve odluke u vezi sa Epstinovim računima".

Banka je isto tako odbila da komentariše tvrdnje advokata sa Američkih Devičanskih ostrva da je Džes Stejli, bivši izvršni direktor "Džej-Pi Morgana" koji je potom vodio britansku banku "Barkliz" bio lično umešan u odluku da Epstin ostane klijent 2008. godine, čak i nakon što je bio uhapšen zbog seksualnih odnosa sa maloletnicom na Floridi.