MSP Belorusije: BRIKS, ŠOS i ODKB biće novi garanti bezbednosti

Svetu su potrebni novi garanti bezbednosti, asimetrični savezi i inicijative, koji mogu da spreče globalni sukob, poručio je zamenik ministra spoljnih poslova Belorusije Jurij Ambrazevič

Zamenik ministra spoljnih poslova Belorusije Jurij Ambrazevič izjavio je da bi organizacije BRIKS, ŠOS i ODKB mogle da postanu novi garanti svetske bezbednosti i da spreče destruktivni globalni sukob.

"Možda bi svi trebalo da aktivno tražimo sposobne i zainteresovane igrače, kako u vidu uticajnih država, tako i međunarodnih struktura, čije bi mirovno i ujedinjujuće delovanje omogućilo da se spreči destruktivni globalni sukob. Možda su svetu potrebni novi neočekivani garanti bezbednosti, asimetrični savezi i inicijative", rekao je Ambrazevič na Konferenciji o razoružanju u Ženevi.

Kako je naveo, Šangajska organizacija za saradnju dobija na težini, Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbednosti dokazala je svoju delotvornost, Konferencija o sveobuhvatnim merama za izgradnju poverenja u Aziji je puna potencijala, a BRIKS može da igra posebnu ulogu.

Prema njegovim rečima, "ako eksplodira u Ukrajini, u Evropi će to svi osetiti".

"Niko neće moći da se sakrije. Belorusija odavno naslućuje nevolje i uporno poziva na početak pregovora o utvrđivanju političkih i pravnih osnova globalne bezbednosti. Mi smo, kao i ranije, duboko uvereni da ne postoje alternative pregovorima", dodao je on.

Ambrazevič je podsetio da Belorusija, kao predsedavajuća ODKB 2023. godine, namerava da održi međunarodnu konferenciju o bezbednosti u Evroaziji u Minsku.

Zamenik šefa beloruskog ministarstva spoljnih poslova izrazio je nadu da će "pokušaj razgovora o ovoj temi približiti svet stvaranju stabilnog sistema jednake i nedeljive bezbednosti sa odgovarajućim individualnim i kolektivnim garancijama".