Svet

Teorija zavere postaje stvarnost: Implanti u mozgu koji kontrolišu mobilni telefon. Ili obrnuto?

Ideja Džejmsa Kamerona o Terminatoru i usponu mašina sve manje deluje kao fikcija
Teorija zavere postaje stvarnost: Implanti u mozgu koji kontrolišu mobilni telefon. Ili obrnuto?Getty © Frazer Harrison / Staff

Naučni startapovi u SAD već godinama rade na čipovima koji mogu da se ubace u mozak i omoguće ljudima da mislima pokreću mobilni telefon.

Vlasnici kompanija kažu da su njihovi ciljevi potpuno filantropski i da im je želja da sa napretkom medicine i tehnologije pomognu nepokretnim osobama da vrate makar malo samostalnosti.

Podkast "Blumberga" posvećen ovoj temi, otkrio je da američka vlada na ovoj tehnologiji radi već godinama.

Ova tehnologija implanta u mozgu postoji već 20-30 godina, kaže "Blumbergova" novinarka Sara Mekbrajd. Već 2006. godine objavljeni su prvi izveštaji o testiranju ovih čipova koji su bili "rudimentarni", odnosno pomagali su nepokretnim pacijentima da pokreću kompjuterski miš ili robotsku ruku.

Tek kada je Ilon Mask predstavio svoju kompaniju "Hejlo" i počeo da priča o svojoj želji da čuje muziku direktno u glavi, javnost je počela da obraća pažnju.

Odjednom se pojavilo sve više startapova koji rade na pomaganju pacijentima koji su nepokretni posle teške povrede mozga, šloga, multiple skleroze, ALS-a tako što će im ugraditi čip u mozak zahvaljujući kome će moći da pokrenu, na primer ajfon - na čemu radi kompanija "Sinhron".

Postoje i starapovi koji pokušavaju da "izleče" slepilo ili slabovidost kod ljudi uz pomoć implanta koji se u mozak ubacuje preko optičkog nerva, ali su svi ti projekti sada u fazi testiranja ili prvim fazama kliničkih proba.

Ima i onih koji bi da implantima "prošire" ljudske sposobnosti ali za sada ćute o tome jer to zvuči "jezivo", rekla je Mekbrajd, koja prati tehnološki sektor.

Sve ove starapove finansiraju istraživački centri, grantovi ali i mejnstrim kapitalisti poput Maska, a Mekbrajd ne očekuje da će za pet godina čipovi u mozgu postati stvarnost. Za 10 hoće.

"Za pet godina očekujem još testova i proba većeg obima, ali ne očekujem da će lekari izdavati recepte za čipove. Za deset godina možda, ali za 20 godina neće uopšte biti čudno imati implant", rekla je ona u "Blumbergovom" podkastu.

Dr Tomas Oksli, neurointervencionista i direktor startapa "Sinhron" radi na napravi koja može da "pokupi" signale u mozgu i uz pomoć blututa upravlja ajfonom.

Okslijeva kompanija osmislila je implant koji "čita misli". Stent sa tankim žicama-receptorima koji se ubrizgava u mozak preko vene na vratu i usađuje u neurone. Na drugom kraju naprave je priključak koji uz pomoć blutut tehnologije čita informacije i pomaže mozgu da uz pomoć implanta kontroliše ajfon bez dodirivanja, opisao je "Blumberg" neimenovani patent.

Oksli tvrdi da je sama procedura ubacivanja implanta bezbedna, ne otvara se lobanja, već se samo ubrizgava stent (kome, bar za sada, ne treba zamena baterija), a prednosti za osobe koje su nepokretne ili ne mogu da koriste ruke su velike jer im omogućava digitalnu komunikaciju, mogu da pišu i šalju poruke, mejlove, da plate račune, kupuju onlajn, zakažu pregled kod lekara, mogu da pozovu u pomoć ako im se nešto dogodi.

Ukratko, kaže Oksli, vraća im malo samostalnosti i služi kao pomoć u komunikaciji sa svetom.

Rana verzija "Sinhronovog" implanta već se testira i to na šest subjekata iz SAD i četiri iz Australije koji su teško paralisani i ne mogu da pomeraju ruke. Oksli očekuje da će ova faza testiranja potrajati 12 meseci, dok će druga, naprednija faza testiranja potrajati dve godine, kada će se znati i prvi rezultati.

Ne brine ga mogućnost eventualnog hakovanja, jer, kako je rekao, hakovati kompjuterskog miša i kompjuter nije isto. Stent je u ovom slučaju miš ili produžetak prsta, a mozak kompjuter.

Šta će biti ako pravi kompjuteri i napredne mašine i ti čipovi u mozgu postanu svesni?

Izgleda da ideja oskarovca Džejmsa Kamerona o usponu mašina više ne deluje kao distopija već naša skora budućnost. Osim ako nam se ne dogodi scenario iz igrice "The Last of Us" i gljivica koja "jede" mozak slučajno (ili namerno) preko neke osnovne namirnice, izazove zombi apokalipsu. Teorije zavere koje su do nedavno delovale smešno, sada deluju zastrašujuće proročki.

image