Svet

Finska izglasala zakon za brži ulazak u NATO

Za Sporazum Severnoatlantskog pakta i zakon o pristupanju Finske glasalo je 184 od 200 poslanika
Finska izglasala zakon za brži ulazak u NATO© Tanjug/Heikki Saukkomaa/Lehtikuva via AP

Finski parlament u sredu je velikom većinom podržao zakon o pridruživanju te zemlje NATO-u, rekao je predsednik tamošnje skupštine, prenosi Rojters.

Sporazum Severnoatlantskog pakta i zakon o pristupanju Finske usvojeni su sa glasovima 184 od 200 članova parlamenta, sedam je bilo protiv i jedan poslanik je ostao uzdržan.

Završnu odluku o zahtevu Finske za članstvo u NATO-u, nakon glasanja parlamenta, doneće predsednik te zemlje Sauli Niniste, koji je prošle nedelje rekao da će potpisati ovaj zakon, ali da to "iz praktičnih razloga" može da sačeka do aprilskih izbora.

Finska i Švedska su podnele zahteve za članstvo u NATO-u u maju prošle godine, nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Finska i Švedska, međutim, ne mogu da postanu članice NATO-a dok njihov zahtev ne budu ratifikovale sve članice Alijanse. Od 30 zemalja-članica tog vojnog bloka do sada zahtev nisu ratifikovale samo Mađarska i Turska.

Zahvaljujući novom zakonu, Finska sada može da reaguje brzo u slučaju da očekivane ratifikacije dođu u trenutku kada ta zemlja još ne bude imala formiranu vladu posle aprilskih parlamentarnih izbora, preneo je ranije "Gardijan".

image