Ponovo razotkrivene laži američkih medija: SAD priznale da Rusija ne stoji iza "havanskog sindroma"

Sedam obaveštajnih agencija potvrdilo da iza misteriozne bolesti ne stoji strana sila, čime je potvrđen prethodni izveštaj CIA

Tajanstvena bolest poznata kao "havanski sindrom" nije nastala kao rezultat delovanja stranog neprijatelja, piše "Vašington post", pozivajući se na izveštaj američkih obaveštajnih službi.

Reč je o sindromu od kojeg su se razbolele stotine američkog osoblja, a mediji su ranije izveštavali da neprijateljske sile koriste energetske talase kao oružje protiv Amerikanaca.

Međutim, veliki broj zaraženih i dalje tvrdi da su bili žrtve namernog napada, naravno od strane Rusije ili neke druge "neprijateljske vlade". 

Ipak, izveštaj u čijem je pisanju učestvovalo sedam obaveštajnih agencija SAD i tokom kojeg je analizirano hiljadu slučajeva "anomalnih zdravstvenih incidenata". 

Većina agencija, njih pet, utvrdilo je da je "veoma malo verovatno" da je strana sila odgovorna za te simptome, a to su za "Vašington post" izjavili neimenovani zvaničnici. 

Od preostale dve agencije, jedna je utvrdila da je "malo verovatno" da je strani akter kriv, a druga je ostala uzdržana. Međutim, kada su upitane, nijedna agencija se nije ogradila od opšteg zaključka da strani akter nije izazvao simptome. 

Prema tvrdnjama neimenovanih zvaničnika, nije pronađen obrazac kojim bi se moglo povezati pojedinačni slučajevi, kao ni dokazi koji bi ukazali na to da je "protivnik" koristio radio talase ili ultrazvučne zrake kako bi naškodio američkim diplomatama.

Jedan od zvaničnika je izjavio da čak i na lokacijama gde su američke obaveštajne službe imale apsolutnu mogućnost da nadgledaju okruženje u kojem je došlo do zaražavanja, istražitelji nisu pronašli dokaze da je neprijatelj ciljao osoblje. 

"Nije bilo ničega", rekao je on i istakao da nema dokaza da su strane sile, uključujući Rusiju, imale bilo kakva saznanja ili da su odobrile napad na američko osoblje. 

Drugi sagovornik američkog lista rekao je da su istražitelji proveli mesece ubacujući podatke, tražeći eventualne obrasce i smišljajući nove analitičke metode, samo da na kraju ne bi došli do uverljivog objašnjenja.

Obojica su istakla da je obaveštajna zajednica ostala otvorena za nove ideje i dokaze, kao i da su istražitelji spremni da svoje procene prilagode tome. 

Oni su, međutim, suštinski isključili mogućnost da Rusija ili neka druga vlada stoje iza misterioznog sindroma, napominje američki list. 

Prethodno je i CIA zaključila da iza sindroma ne stoje Rusija, ni Kina, kao i da se simptomi ne mogu pripisati bolesti izazvanoj mikrotalasima. 

Brojni istraživački novinari su tad optužili najveće svetske medije da su širili priču o umešanosti stranih zemalja u "havanski sindrom", iako za to nije bilo nikakvih dokaza.

"CIA je priznala da američke špijune i diplomate ne napadaju strani protivnici. 'Havanski sindrom' je masovna histerija", napisao je poznati istraživački novinar Bendžamin Norton, dodajući da su mediji "koji šire ovu lažnu teoriju zavere" "Njujork tajms", Si-En-En, "Foks", "Gardijan" i drugi.

Inače, prvi simptomi su zabeleženi u američkoj ambasadi u Havani 2016. godine, a potom isključivo među diplomatama SAD i službenicima CIA širom sveta, u Indiji, Kini, Vijetnamu, Srbiji, Austriji...

Simptomi koje su "oboleli" primećivali uključuju glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, anksioznost, kognitivne poteškoće i gubitak pamćenja.