Ne obazirite se na nas: Uprkos zabrani, Ministarstvo zdravlja Nemačke nastavlja da koristi TikTok

"Rešite nam zagonetku: Kako nemačko ministarstvo može da zabrani TikTok na službenim telefonima i istovremeno upravlja nalogom sa oko 144.800 pratilaca", piše "Politiko"

Evropske institucije su prošle nedelje rekle svojim zaposlenima da "iz bezbednosnih razloga" izbrišu sa telefona TikTok, popularnu aplikaciju u kineskom vlasništvu.

U skladu sa time, nemačka vlada je osoblju svojih ministarstava naredila da uklone TikTok sa uređaja koje koriste na poslu. Ipak, kako ukazuje "Politiko", nemačko Ministarstvo zdravlja i dalje vodi nalog na toj društvenoj mreži na kojoj ima više od 144.800 pratilaca. 

"TikTok nije instaliran i ne koristi se u službene svrhe", rekli su iz Ministarstva zdravlja nakon što je "Politiko" zatražio razjašnjenje. Ipak, nalog je verifikovan i redovno se postavlja novi sadržaj sa nemačkim ministrom zdravlja Karlom Lauterbahom.

Ministarstvo je dodalo da "korišćenje aplikacije nije zabranjeno" i da oni upravljaju TikTok nalogom sa više telefona koji nisu povezani sa serverima ministarstva.

"TikTok ne može da se instalira na telefone ministarstva", rekao je portparol Ministarstva zdravlja Sebastijan Gulde.

On, piše "Politiko", čak i nakon ponovljenih pitanja, nije mogao da objasni kako ministarstvo upravlja nalogom. 

Nemačko Ministarstvo zdravlja pokrenulo je nalog na TikToku u martu 2020. godine.

U to vreme, druga nemačka ministarstva su već počela da ograničavaju korišćenje popularne društvene mreže.

"U Ministarstvu unutrašnjih poslova Nemačke TikToku nije moguće pristupiti putem lokalne mreže, dok je instalacija na službene pametne telefone tehnički sprečena", rečeno je u ministarstvu za "Politiko".

Ministarstvo odbrane zabranilo je aplikaciju u aprilu 2020. godine, dok su druga ministarstva, poput Ministarstva pravde i Ministarstva ekonomije, rekla da ograničavaju instalaciju TikToka.