Svet

Zapadnjaci pritiskaju UAE: Sumnjaju da zaobilaze sankcije Rusiji

Američka vlada zabrinuta je da Emirati postaju čvorište za isporuku proizvoda poput elektronike, čija upotreba može biti prenamenjena kako bi pomogla ruske ratne napore, piše "Fajnenšel tajms"
Zapadnjaci pritiskaju UAE: Sumnjaju da zaobilaze sankcije Rusiji© Tanjug/AP Photo/Kamran Jebreili

Zapadni saveznici vrše pritisak na Ujedinjene Arapske Emirate da obustave izvoz važnih materijala Rusiji pokušavajući da na taj način onemoguće da do ruske vojske stignu komponente neophodne armiji za nastavak sukoba u Ukrajini, piše "Fajnenšel tajms".

Zvaničnici iz Sjedinjenih Američkih Država, Evropske unije i Velike Britanije tokom proteklih nedelja posetili su UAE kako bi ih podsetili na široki spektar sankcija koje je Zapad uveo Moskvi i upozorio zvaničnike da treba da obuzdaju sumnjivo zaobilaženje sankcija.

Američka vlada zabrinuta je da Emirati postaju čvorište za isporuku proizvoda poput elektronike, čija upotreba može biti prenamenjena kako bi pomogla "ruske ratne napore". Prema navodima neimenovanih sagovornika upućenih u detalje sastanaka, zapadnjake posebno brine ponovni izvoz, odnosno situacije u kojima se roba izvozi preko UAE kako bi se zaobišle sankcije.

Emirate su, sa ovim porukama, prošlog meseca posetili načelnik američke kancelarije za koordinaciju sankcija Džejms O'Brajen, izaslanik EU za zajedničke sankcije Dejvid O'Saliven i direktor britanske kancelarije zadužene za sankcije Dejvid Rid.

"Naš glavni zahtev je da UAE prestanu sa reeksportom i shvate da je on problematičan", rekao je neimenovani zapadni zvaničnik i dodao da se razgovori nastavljaju.

Izvoz elektronskih komponenti iz UAE u Rusiju skočio je više od sedam puta prošle godine na gotovo 283 miliona dolara, što je učinilo ovu kategoriju robe najvećom među proizvodima isporučenim u tom pravcu, navodi FT podatke koje je objavila organizacija "Fri Raša Fondejšn" pozivajući se na brojke ruske carine.   

Dodaje se i da su Emirati prošle godine izvezli 15 puta više mikročipova u Rusiju nego 2021, i da je trgovina ovom robom lane porasla na 24,3 miliona dolara sa 1,6 miliona dolara godinu dana pre. Zalivska zemlja isporučila je Rusiji 158 dronova vrednih gotovo 600.000 dolara, navodi se u podacima koje citira FT. 

U članku se konstatuje da su zapadni saveznici sada više fokusirani na oštru primenu postojećih ograničenja uvedenih Moskvi, nego na uvođenje novih, i da u tom svetlu treba tumačiti i posetu UAE.

O'Saliven je rekao za FT prošlog meseca da su zapadne zemlje uočile neuobičajeni skok u ruskoj trgovinskoj razmeni sa pojedinim zemljama, ali nije želeo da imenuje pojedinačne države, dok se u članku konstatuje da saveznici pažljivo motre na UAE, Tursku, zemlje Centralne Azije i Kavkaza.

Američki zvaničnici želeli su da upozore i privatne kompanije uključene u trgovinske poslove sa robom za koju smatraju da završava u ruskoj vojsci da mogu snositi posledice.

Sa jednom od najvećih luka na svetu za pretovar, Dubai je dugo jedno od najvećih čvorišta za reeksport.  

Kako bi pojačala kontrolu nad takvim centrima, EU je krajem prošle godine predstavila niz mera koje omogućavaju kažnjavanje pojedinaca koji pomažu evropskim kompanijama da zaobiđu sankcije. Citira se zvaničnik UAE koji je rekao da je država posvećena očuvanju stabilnosti svetskog finansijskog sistema, kao i da ima jasne i stroge procedure za kontrolisanje sankcionisanih entiteta.  

image