Berbok: Kineska neutralnost nagrađuje "agresora", slanje oružja Rusiji bilo bi protivzakonito

Nemačka ministarka spoljnih poslova pozvala je Rusiju da se vrati implementaciji sporazuma Novi START

Nemačka ministarka inostranih poslova Analena Berbok, izjavila je, u razgovoru sa kineskim kolegom Ćin Gangom u Nju Delhiju, da neutralnost pred "brutalnim napadom Rusije na Ukrajinu i kršenje Povelje Ujedinjenih nacija" nagrađuje agresora.

Berbok se sastala sa Ćinom uoči sastanka šefova diplomatije zemalja Grupe 20 (G20) u Indiji, objavilo je nemačko ministarstvo spoljnih poslova na Tviteru, a preneo je Rojters.

Ona je rekla i da bi potencijalno slanje kineskog naoružanje Rusiji bilo izuzetno problematično, pošto je "slanje naoružanja i drugih dobara koja mogu biti korišćena u vojne i civilne svrhe tokom rata agresije predstavljaju kršenje međunarodnog prava".

Sastanku u Nju Delhiju prisustvuje 40 delegacija, uključujući ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, a glavne teme su sukob u Ukrajini i ekonomska pitanja.

Berbokova je šefa ruske diplomatije pozvala da se vrati punoj primeni novog sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja START.

"Molim vas, gospodine Lavrov, da se vratite u potpunosti implementaciji novog START-a", rekla je Berbok, saopštila je nemačka delegacija, a preneo je Rojters.

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je tokom obraćanja Federalnoj skupštini 21. februara da Rusija suspenduje učešće u sporazumu Novi START kojim se Rusija i SAD obavezuju da redovno komuniciraju u vezi sa statusom nuklearnih arsenala, da dozvole redovne inspekcije tih arsenala i da nemaju više od maksimalnog ugovorenog broja operativnih i neoperativnih bojevih glava.

Rusija se ne povlači iz sporazuma koji važi do 2026. godine, ali je Putin rekao da Rusija ne može da prihvati američke inspekcije svojih lokacija sa nuklearnim oružjem dok Vašington i njegovi NATO saveznici zagovaraju poraz Rusije u Ukrajini.