Svet

Trampovi republikanci sve popularniji

U susret izborima za Kongres Republikanska stranka u SAD u prednosti u odnosu na demokrate, rezultat je ankete "Njujork tajmsa" i Koledža Sijena
Trampovi republikanci sve popularniji© Caleb Perez / Unsplash

Republikanci u poslednjim nedeljama pred međuizbore za deo Senata i Predstavničkog doma SAD imaju malu, ali ipak značajnu prednost, što je rezultat rasta inflacije, i s tim u vezi sve većeg nezadovoljstva građana. Ekonomske (ne)prilike podstiču partiju da preuzme vlast od demokrata na izborima koji se održavaju 8. novembra – rezultat je ankete koju su sproveli "Njujork tajms" i Koledž Sijena.

Anketa pokazuje da 49 odsto verovatnih glasača planira da se opredeli za republikance, nasuprot 45 odsto onih koji će glasati za demokrate. Nova anketa je pokazala napredak republikanaca budući da je poslednje istraživanje iz septembra ukazivalo na prednost demokrata, doduše, od samo jednog procenta.

Konstantna inflacija i stalni pad berze uticali su na to da je udeo verovatnih glasača koji su identifikovali ekonomske brige kao najvažniji faktor opredeljenja na izborima – porastao od jula sa 36 na 44 odsto. Birači koji su najviše zabrinuti za ekonomsko stanje u zemlji većinski su favorizovali republikance.

I demokrate i republikanci zadržali su u velikoj meri svoje glasače. Međutim, anketa je pokazala da su republikanci ostvarili prednost od 10 odsto (u septembru su demokrate vodile za tri odsto) među tzv. nezavisnim, tj. neodlučnim biračima.

Dakle, nezavisni glasači okreću se republikancima. I to najviše žene – u septembru su favorizovale demokrate sa 14 odsto razlike, a sada podržavaju republikance za 18 odsto više. Vrlo upečatljiva promena s obzirom na polarizaciju američkog biračkog tela i činjenicu da su se demokrate intenzivno fokusirale upravo na žene računajući da sigurno imaju problema zbog ugroženog prava na abortus.

Međutim, istraživanje je pokazalo da je i među ovom populacijom ekonomija političko pitanje broj jedan.

"Njujork tajms" citira 37-godišnju Robin Akerman koja je izjavila da se ne slaže "1.000 odsto" sa odlukom Vrhovnog suda da poništi nacionalno pravo na abortus. "Ali to baš i nema mnogo veze sa mojom odlukom. Više me brinu druge stvari."

Prvi međuizbori na sredini mandata bili su veliki izazov za stranku na vlasti, a demokrate se izborima za Kongres približavaju dodatno opterećene predsednikom kojeg ne podržava 58 odsto birača, uključujući 63 odsto nezavisnih birača.

Očekuje se da će posle izbora 8. novembra republikanci steći većinu u oba doma Kongresa SAD.

image