"Politiko": EU sprema pošiljku municije Ukrajini vrednu milijardu evra

EU naoružava Ukrajinu preko vanbudžetskog, međuvladinog novčanog fonda koji se koristi za nadoknadu troškova zemljama koje izvoze oružje u Ukrajinu

U novom planu za vojnu podršku Ukrajini, Evropska unija će predložiti da se milijarda evra posveti municiji i to posebno artiljerijskim granatama kalibra 155 mm, objavio je "Politiko" pozivajući se da je imao uvid u dokument.

EU naoružava Ukrajinu preko vanbudžetskog, međuvladinog novčanog fonda koji se koristi za nadoknadu troškova zemljama koje izvoze oružje u Ukrajinu. Do sada je iz tog fonda isplaćeno 3,6 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini, a zemlje članice su prošlog decembra odlučile da povećaju svoje finansiranje za 2 milijarde evra 2023. godine.

Do danas su potrebe za potrošnjom naoružanja bile slabo definisane, ali EU sada stavlja veliki akcenat na artiljerijsku municiju — pošto su ukrajinske snage u bitkama na istoku, oko gradova kao što je Bahmut.

Visoki diplomata Evropske unije Žozep Borelj namerava da predloži "izvanredan paket podrške" od milijardu evra usredsređen na isporuku municije, navodi se u dokumentu EU, koji su izradile diplomatska služba bloka, Evropska komisija i Evropska odbrambena agencija.

U dokumentu se navodi da bi milijarda evra trebalo da bude usmerena na municiju — posebno kalibar 155 mm — čime se operacionalizuje dopuna od dve milijarde evra Evropskog mirovnog fonda.

Podsetimo, u pitanju je evropski fond preko kojeg se zemljama članicama koje šalju pomoć Ukrajini troškovi refundiraju. U ovom dokumentu na koji se poziva "Politiko" navodi se "povoljna stopa nadoknade, do 90 odsto s obzirom na ekstremnu hitnost i iscrpljivanje zaliha država članica".

Ovako visoka stopa mogla bi da umiri zemlje članice koje pružaju veliku vojnu pomoć. Kada je stopa nadoknade prošle godine pala ispod 50 odsto, to je stvorilo probleme za neke zemlje EU, posebno za Poljsku, jednog od najvećih donatora oružja u EU Ukrajini.

Dokument EU takođe predviđa povećanje evropske industrijske proizvodnje, koja se trudi da proizvodi municiju po stopi koju zahteva rat.

Predlog finansiranja takođe pruža moguću ponudu za zemlje EU koje su za sad ostale neutralne i ne žele da naoružavaju Ukrajinu, poput Austrije ili Mađarske.

Naglašava se da će specifična zakonska ograničenja određenih zemalja biti uzeta u obzir, pominjujući i mogućnost konstruktivnog uzdržavanja od mera smrtonosne pomoći.

Što se tiče zajedničkih nabavki — što znači da se zemlje EU udružuju da kupuju oružje — Evropska odbrambena agencija bi, zajedno sa zemljama članicama, koristila novu šemu "koja obuhvata sedam kategorija od kalibra malokalibarskog oružja do 155 mm".

Ovaj projekat bi trebalo da bude "pokrenut u trajanju od sedam godina" i do sada je 25 zemalja članica EU plus Norveška već potvrdilo svoje interesovanje za učešće, navodi se u dokumentu.

Konkretno, nabavku municije od 155 mm trebalo bi ubrzati "putem brze procedure za direktne pregovore" sa nekoliko dobavljača. Ova vrsta municije je posebno tražena jer je ukrajinske snage koriste u dalekometnim, preciznim artiljerijskim baražama.

 "S obzirom na hitnost, potrebno je potpisati Projektni aranžman najkasnije do marta. A ugovori bi trebalo da se provizorno zaključe između kraja aprila i kraja maja", navodi se u dokumentu, piše "Politiko".

Dokument takođe navodi potrebu za povećanom proizvodnjom municije. Konkretne mere bi mogle da obuhvataju "prepoznavanje i pomoć u otklanjanju uskih grla u proizvodnji u EU", kao i "omogućavanje saradnje relevantnih kompanija u zajedničkim naporima industrije da se osigura dostupnost i snabdevanje".

O dokumentu će razgovarati ministri odbrane na neformalnom sastanku u Stokholmu sledeće nedelje, a zatim se očekuje da će se o njemu zvanično usaglasiti ministri spoljnih poslova i odbrane 20. marta. Očekuje se i da lideri konačno odobrenje daju na sastanku 23. i 24. marta.