Zaharova: Blinken tražio kontakt sa Lavrovom, sreli se na kratko

Došlo je do prvog ličnog kontakta dvojice ministara od početka Specijalne vojne operacije

Državni sekretar SAD Entoni Blinken tražio je kontakt sa ministrom spoljnih poslova Rusije Sergejem Lavrovom na sastanku G20 u Nju Delhiju i oni su razmenili nekoliko reči, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. 

"Blinken je tražio kontakt sa Lavrovom. U prolazu, u okviru druge sesije G20, Sergej Lavrov je razmenio par reči. Nikakvih pregovora, sastanaka i sličnog nije bilo", razjasnila je Zaharova.

Reč je o prvom ličnom kontaktu dvojice ministara otkako je prošle godine počela Specijalna vojna operacija u Ukrajini. Od 24. februara 2022. godine, samo su jednom razgovarali telefonom i to u julu prošle godine. 

Komentarišući atmosferu na susretu šefova diplomatije G20 portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije je ranije rekla da bi u aktuelnoj međunarodnoj situaciji, za koju su odgovorne SAD, teško bilo očekivati kontakt Lavrova i Blinkena.

"Po mom mišljenju, stav SAD je označen jasno, i odavno. Oni se zalažu za eskalaciju sukoba, u principu, u celom svetu. Diplomatiju su, nažalost, očigledno stavili u drugi plan. Sada se već postavlja pitanje – zašto? Zbog toga što oni njome ne vladaju, ili ne veruju u nju, ili prosto zbog toga što je uništenje ukupna logika spoljne politike SAD", navela je Zaharova.