Svet

Četvrtina Nemaca ima migrantsko poreklo

Najveći broj izbeglica u Nemačku je stigao za vreme migrantske krize 2015. godine, posle poziva tadašnje kancelarke Angele Merkel
Četvrtina Nemaca ima migrantsko porekloGetty © Sean Gallup

Okvirno oko 18,9 miliona ljudi, odnosno 23 odsto stanovništva Nemačke, emigriralo je u zemlju posle 1950. godine, ili su deca useljenika, saopštio je nemački Savezni zavod za statistiku.

Ovo je prvi put da je zavod za statistiku analizirao stanovništvo zemlje na osnovu podataka o migracijama, a ne samo na osnovu državljanstva, što je najispravniji metod za analizu.

Sa 17,3 odsto imigranta prve generacije, Nemačka se nalazi iznad proseka Evropske unije od 10,6 odsto, prenela je nemačka novinska agencija DPA.

Pored toga, još 3,7 miliona, ili 4,5 odsto stanovništva, ima jednog roditelja koji je useljenik, dok je drugi etnički čist Nemac.

Podaci ne uključuju više od milion Ukrajinaca koji su došli u Nemačku tražeći novi dom nakon početka ruske Specijalne vojne operacije.

Najveći broj izbeglica u Nemačku je stigao za vreme migrantske krize 2015. godine, posle poziva tadašnje kancelarke Angele Merkel. Više od milion ljudi tada je iz ratom zahvaćenih područja preko balkanske rute prebeglo u Evropu, od toga je samo u Nemačkoj, prema podacima Odeljenja UN za ekonomske i socijalne poslove (DESA), bilo 692.700 novopridošlih migranata. Ta brojka je do sredine 2019. godine porasla na ukupno 1,1 milion migranata, što čini čak 15,7 odsto ukupnog stanovništva Nemačke.

Merkelova, koja je napustila funkciju nemačke kancelarke prošle godine, početkom februara je u glavnom gradu Obale Slonovače dobila UNESKO nagradu za mir "Feliks Ufue-Boanji".

U obrazloženju žirija navedena je njena hrabra odluka iz 2015. godine da primi više od 1,2 miliona izbeglica, posebno iz Sirije, Iraka, Avganistana i Eritreje.

image