Svet

Zeman: Austrija bi mogla da bude posrednik između Rusije i Ukrajine

Neutralnost poput one koju ima Austrija može biti od koristi, kaže Miloš Zeman
Zeman: Austrija bi mogla da bude posrednik između Rusije i Ukrajinewww.globallookpress.com © Mateusz Wlodarczyk/ZUMAPRESS.com

Austrija bi, zahvaljujući svom neutralnom statusu, mogla da igra ulogu posrednika između Rusije i Ukrajine, izjavio je predsednik Češke Miloš Zeman nakon razgovora sa austrijskim liderom Aleksandrom Fan der Belenom.

"Rekao sam predsedniku Austrije da neutralnost te države, u određenom kontekstu, može da joj omogući da igra posredničku ulogu u slučaju Ukrajine i Rusije, dok zemlja koja nije neutralna ne može to da uradi. Naravno, ne želim da se mešam u unutrašnje stvari Austrije, samo sam primetio da, na primer, kada je u pitanju uloga posrednika, neutralnost može biti od koristi", rekao je Zeman, a prenela Češka televizija.

Zeman je ranije kao moguće posrednike naveo Peking i Beograd.

On je naglasio da su njegovi stavovi u vezi sa situacijom u Ukrajini slični onima koje ima predsednik Austrije.

Van der Belen je napomenuo da, iako je zemlja koju predvodi vojno neutralna, neutralnost ne znači ravnodušnost. 

"Važno je da se zemlje Evropske unije drže zajedno i ne dozvole da budu podeljene", dodao je austrijski predsednik.

Van der Belen bi sutra trebalo da se sastane i sa novoizabranim predsednikom Češke Petrom Pavelom, predsednikom Senata Milošem Vistrčilom i premijerom Petrom Fijalom.

Zemanov drugi petogodišnji mandat u Praškom dvorcu ističe 8. marta, a Pavelova inauguracija će biti održana sutra. Zeman se ranije sastao ili razgovarao putem video poziva sa liderima niza drugih država.

image