Nemačka opozicija ljuta zbog Šolcovog puta u SAD: Koja je svrha?

Niko od nas u parlamentu i nemačkoj javnosti ne zna razlog ovog putovanja, poručio predsednik Hrišćansko-demokratske unije Fridriha Merca

Nemački kancelar Olaf Šolc sastaće se danas s predsednikom SAD Džozefom Bajdenom, ali nije poveo novinare, niti će imati konferenciju za medije, što je za predsednika Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Fridriha Merca informacija koja pobuđuje pažnju.

Takođe, svrha njegovog putovanja u Ameriku nije poznata nikome u Bundestagu.

"Niko od nas u parlamentu i nemačkoj javnosti ne zna razlog ovog putovanja. Naravno, kancelar mora redovno da razgovara sa američkim predsednikom. Ali ako iznenada odlazi u Vašington, onda se mora postaviti pitanje koja je svrha te posete. I za privatni sastanak takođe mora da postoji razlog. Ne znam", rekao je lider nemačke opozicije u intervjuu za "Redaktions necverk Dojčland".

Prema njegovim rečima, razgovori između Bajdena i Šolca mogli bi da se tiču isporuke tenkova Ukrajini.

"Pre nekoliko nedelja kancelar je rekao da je postigao dogovor prema kojem će i američka vlada snabdevati Ukrajinu svojim borbenim tenkovima. Sada smo čuli od savetnika američkog predsednika za bezbednost u televizijskom intervjuu da to za sada nije slučaj, ali da je put za isporuku tenkova 'leopard' jasan", objasnio je Merc i dodao da postoji mnogo protivrečnosti s tim u vezi, te da će možda razgovarati o njima.

Šolc će se danas sastati s Bajdenom drugi put otkad je stupio na dužnost kancelara, prošli put je to bilo 7. februara 2022. Razgovor iza zatvorenih vrata održava se usred razmimoilaženja dve zemlje o pitanju isporuke tenkova Ukrajini.

Nemačka vlada je krajem januara 2023. (napokon) saopštila da će ustupiti kijevskom režimu tenkove "leopard", iako je prethodno Šolc ukazao da spremnost Berlina na takav korak zavisi od toga da li će Vašington doneti istu odluku.