Nemačka moli Švajcarsku da joj proda tenkove: Berlin nema dovoljno "leoparda 2" da pošalje Ukrajini

Zahtev nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa i ministra ekonomije Roberta Habeka o "leopardima 2" poslat je prošle nedelje švajcarskoj ministarki odbrane Violi Amherd, rekli su nemački i švajcarski zvaničnici

Nemačka je zatražila od Švajcarske da joj proda neke od svojih rashodovanih tenkova "leopard 2" jer pokušava da sastavi dva bataljona tenkova za slanje u Ukrajinu, piše "Fajnenšel tajms".

Berlin je zatražio od svog suseda da proda deo svojih 96 tenkova "leopard 2" nemačkom proizvođaču oružja Rajnmetalu. To bi omogućilo evropskim zemljama da popune praznine u sopstvenim zalihama nakon što su Kijevu obećali moderna borbena vozila, ili da ohrabri one zemlje koje nisu voljne da pošalju tenkove, da povećaju svoje obaveze.

Zahtev nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa i ministra ekonomije Roberta Habeka poslat je prošle nedelje švajcarskoj ministarki odbrane Violi Amherd, rekli su nemački i švajcarski zvaničnici.

"Fajnenšel tajms" piše da ovaj zahtev dolazi usred uznemirenja u Berlinu jer su njegovi zapadni saveznici Ukrajini obećali razočaravajuće mali broj tenkova, iako su mesecima glasno pozivali Nemačku da odbori isporuku.

Ovo je potvrdio i Pistorijus kada je prošlog meseca na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji rekao: "Očigledno je da postoje neke nacije koje su više volele da se sakriju iza Nemačke. Lako je reći da bismo poslali tenkove ako bi nam vi to dozvolili, a kada smo dozvolili, oni ih nisu poslali."

Nemačka, koja je proizvođač tenkova koje koriste vojske širom Evrope, nastoji da popuni dva bataljona tenkova, odnosno 62 vozila, za podršku ukrajinskim oružanim snagama uoči moguće prolećne ofanzive ruskih trupa. Berlin je obećao 18 svojih "leopard 2", dok je Poljska obećala 14. Švedska je rekla da će poslati do 10.

U svom pismu Švajcarskoj, nemački ministri su ponudili uveravanja da tenkovi neće biti prodati Ukrajini, imajući u vidu da bi to moglo da izazove zabrinutost zemlje koja obavezu neutralnosti ima upisanu u svom ustavu.

Amherd je u sredu odgovorio Berlinu navodeći da bi dogovor mogao biti moguć pod striktnim uslovom da tenkovi ili njihovi delovi ne budu poslati dalje u Ukrajinu i da će se koristiti isključivo za popunjavanje praznina u evropskim kapacitetima.

Zvaničnik švajcarskog ministarstva odbrane rekao je za "Fajnenšel tajms" da bi ograničeni broj, od 96 borbenih tenkova koji su bili u skladištu, mogao biti vraćen u Rajnmetal iz švajcarskih zaliha, na osnovu preliminarne procene materijala koju je naručio Amherd.

Većina bi morala da bude zadržana kao deo švajcarskog vojnog planiranja za vanredne situacije, rekao je zvaničnik.

Ni ustavna neutralnost Švajcarske ni njen Zakon o ratnim materijalima — koji nameće stroge uslove za prodaju oružja u inostranstvu — ne predstavljaju pravne prepreke za preprodaju "leoparda 2", piše "Fajnenšel tajms", ali je potrebno odobrenje parlamenta da bi se zalihe zvanično otpisale iz vojne upotrebe.

Najveći politički blok u zemlji, desničarska populistička Švajcarska narodna partija, verovatno će se usprotiviti svim merama koje će dalje dovesti u pitanje status Švajcarske koja se drži po strani. Stranka se žestoko protivila odluci švajcarske vlade da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU, odnosno da uvede sankcije Rusiji.

Druge stranke su sklonije većoj vojnoj saradnji sa evropskim partnerima, piše "Fajnenšel tajms".

Švajcarska je prošle godina odbila zahtev Nemačke da dozvoli Berlinu da Ukrajini da municiju švajcarske proizvodnje koja se nalazi u nemačkim zalihama, što je izazvalo gnev u Berlinu, ali je pokrenulo i debatu u Švajcarskoj o granicama neutralnog statusa zemlje.

Švajcarska vlada će u ponedeljak parlamentarcima dati preporuku o isporuci tenkova "leopard 2" Nemačkoj.