Svet

Zaharova: Zašto izvestioci Saveta UN za ljudska prava ne pišu o nasilnoj ukrajinizaciji stanovništva?

Zaharova je ocenila da izveštaj specijalnih izvestilaca Saveta UN za ljudska prava o tzv. uništavanju ukrajinskih kulturnih dobara u toku Specijalne vojne operacije predstavlja još jedan pokušaj zaklanjanja kijevskog režima i demonizacije Rusije, te da u njemu nema ni nagoveštaja objektivnosti
Zaharova: Zašto izvestioci Saveta UN za ljudska prava ne pišu o nasilnoj ukrajinizaciji stanovništva?www.globallookpress.com © MFA Russia/via Globallookpress.com

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ukazala je da u "antiruskom" saopštenju određenog broja specijalnih izvestilaca Saveta UN za ljudska prava o tzv. uništavanju ukrajinskih kulturnih dobara u toku Specijalne vojne operacije nema ničeg novog, osim neosnovanih napada na Rusiju.

Ona je ukazala da izveštaj predstavlja još jedan pokušaj zaklanjanja kijevskog režima i demonizacije Rusije, te da u njemu nema ni nagoveštaja objektivnosti. 

Zaharova se u saopštenju objavljenom na sajtu ruskog MSP takođe zapitala zašto se "nepristrasni" stručnjaci nisu potrudili da temeljno i javno ocene "rat" koji je Kijev pokrenuo protiv "ruskog kulturnog, istorijskog i jezičkog nasleđa" kao i bujanja "kulture otkazivanja" svega u vezi sa Rusijom u Evropi.

"O nasilnoj ukrajinizaciji značajnog dela stanovništva i lišavanju ljudi osnovnih prava, autori saopštenja nisu rekli ni reč", ukazala je ona.

Ona je ukazala da takva "jednostranost" u pojedinim postupcima specijalnih izvestilaca Saveta UN za ljudska prava njih samo diskredituje. 

"Pozivamo eksperte UN da svoj mandat sprovode na depolitizovan način i striktno se pridržavaju principa univerzalnosti, nepristrasnosti, objektivnosti i neselektivnosti, konstruktivnog međunarodnog dijaloga i saradnje", zaključila je ona.

Podsetimo da je Generalna skupština Ujedinjenih nacija u aprilu prošle godine izglasala suspenziju Rusije iz Saveta za ljudska prava UN, sa sedištem u Ženevi.

Za inicijativu koju su predvodile SAD, glasale su 93 zemlje, dok su 24 zemlje glasale protiv, a 58 zemalja je bilo uzdržano.

image