Svet

Beloruski nobelovac-opozicionar osuđen na 10 godina zatvora

Pored Bjaljackog, osuđena su još tri pripadnika njegovog pokreta "Vesna"
Beloruski nobelovac-opozicionar osuđen na 10 godina zatvora© Tanjug/Vitaly Pivovarchyk/BelTA Pool Photo via AP

Sud u Minsku proglasio je u petak nobelovca i osnivača neregistrovanog centra za ljudska prava "Vesna" Aleša Bjaljackog krivim za krijumčarenje novca i remećenje javnog mira, osudivši ga na 10 godina zatvora i novčanu kaznu od približno 65.000 dolara.

Pored Bjaljackog, predstavnici pokreta "Vesna" Valentin Stevanovič i Vladimir Labkovič, osuđeni su na zatvorske kazne od devet, odnosno sedam godina, dok je Dmitriju Solovjovu suđeno u odsustvu, i određena mu je zatvorska kazna od osam godina. Svoj trojici je takođe izrečena novčana kazna od približno 40.000 dolara, prenosi TASS.

Bjaljacki i drugi članovi "Vesne" uključeni u slučaj su, naveli su istražitelji, u periodu od 4. aprila 2016. do 14. jula 2021. unovčili sredstva koja su u Litvaniji primili od raznih organizacija i fondacija na bankovne račune stranog entiteta pod njihovom kontrolom.

Sredstva koja su Bjaljacki i drugi optuženi primili iznose najmanje 201.000 evra i 54.000 dolara. Ta sredstva su postepeno prebacivana preko carinske granice Evroazijske ekonomske unije "uz pomoć trećih lica" u nekoliko neprijavljenih tranši, prenosi TASS.

Te radnje predstavljaju krivično delo na osnovu četvrtog dela člana 228 beloruskog krivičnog zakona, kojim se utvrđuje odgovornost organizacije za krijumčarenje robe, a za koju je predviđena maksimalna kazna od 12 godina zatvora.

Istorija skorijih aktivnosti "Vesne"

Optuženi su od maja 2020. do 14. jula 2021. godine obučavali pojedince za učešće u radnjama koje predstavljaju grubo narušavanje javnog reda i mira, a finansirali su takve događaje "pod maskom ljudskih prava i dobrotvornih aktivnosti", dodaje TASS.

U januaru 2022. godine je sud u beloruskom gradu Gomelju označio sav sadržaj koji proizvodi organizacija "Vesna" kao ekstremistički, na osnovu dokaza prikupljenih od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Belorusije.

Početkom oktobra 2022. je norveški Nobelov komitet dodelio Alešu Bjaljackom, ruskom centru "Memorijal" (koji se u Rusiji smatra stranim agentom i zatvoren po nalogu suda) i Ukrajinskom centru za građanske slobode dodelio Nobelovu nagradu za mir.

Bjaljacki je osnovao centar "Vesna" 1996. godine, a priveden je zbog utaje poreza u avgustu 2011. godine, nakon čega je u novembru osuđen na zatvorsku kaznu od četiri i po godine. Bjaljacki je negirao optužbe, a pušten je u junu 2014. godine pre isteka kazne.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj naveo je da je suđenje Bjaljackom bilo "lažno", te da je predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko time pokušao da "ućutka" Bjaljackog i druge osuđene, prenosi Rojters.

Norveški Nobelov komitet je takođe danas poručio da je presuda Bjaljackom "prava tragedija".

Aleš Bjaljacki, koji je osnovao Vesna centar 1996. godine, optužen je u avgustu 2011. i osuđen u novembru na 4,5 godine zatvora maksimalne bezbednosti zbog utaje poreza. Svoju krivicu nije priznao. U junu 2014. pušten je pre isteka kazne.

image