Hari Poter na udaru feminizma: Mali patrijarhalni dečak koji pribegava magiji i nasilju da bi vladao

Britanska advokatica i direktorka grupe za prava žena "Pravo na jednakost" Šarlot Praudman iznela je niz kritika na račun popularnog lika iz knjige, Harija Potera

Hari Poter živi u muškoj, beloj bajci i patrijarhatu, izjavila je direktorka grupe za prava žena "Pravo na jednakost" Šarlot Praudman.

"Nikada nisam volela Harija Potera", napisala je advokatica komentarišući popularnog književnog lika kojeg je kreirala Džoan Džej-Kej Rouling.

Praudman je napisala da nije završila ni prvu knjigu o ovom dečaku, dodajući da je "Poter genije, engleski školarac koji živi u pretežno muškoj, beloj bajkovitoj zemlji koja liči na Oksbridž (za elitu)", što nije tačan opis ovog lika u serijalu knjiga.

"On je mali patrijarhalni dečak koji pribegava magiji i nasilju da bi vladao", zaključila je ona, što nije tačno, s obzirom na to da ovaj lik ne "vlada" ničim u svom izmišljenom svetu.

Nejasno je zašto je Praudman, čiji se rad na društvenim mrežama obično fokusira na njen pravni rad, aktivizam i društvena pitanja, posebno u vezi sa ženama i devojkama, izabrala da komentariše Harija Potera.

Ove popularne knjige su pod sve većom lupom u nekim krugovima zbog autorke Džoan Džej-Kej Rouling nakon što je označena zbog svog otvorenog stava o potencijalnim opasnostima za biološke žene zbog toga što muškim transženama da dobiju veći pristup prostorima koji je do sada pripadao samo ženama.

Proudman je podržala odlazeću premijerke Škotske Nikolu Sturgeon, kada je uzvratila na kritiku Rouling škotskog zakonodavstva koje bi olakšalo samoidentifikovanje kao suprotnog pola.

Proudman je u žižu javnosti dospela 2015. godine kada je javno osramotila drugog advokata koji joj je pohvalio njenu profilnu fotografiju na Linkedinu. Ona je objavila tu poruku i žalila se na seksizam, nakon čega je o tom slučaju govorila u gostovanjima na raznim televizijama.

Kasnije je rekla da je reakcija na ovaj incident rezultirala pretnjama smrću, o čemu je opširno govorila na brojnim mestima, uključujući i članak koji je objavio "Gardijan".