Svet

Bajden hvali Šolca zbog "diverzifikacije" od ruskih energenata

Tokom Šolcove poslednje posete Beloj Kući u februaru 2022. godine, Bajden je novinarima rekao da će njegova administracija blokirati gasovod Severni tok 2 ukoliko "ruske snage pokrenu vojnu ofanzivu na Ukrajinu"
Bajden hvali Šolca zbog "diverzifikacije" od ruskih energenatawww.globallookpress.com © Oliver Contreras - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden sastao se u Beloj kući sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, i iskoristio priliku da ponovi obećanje da će Amerika pružati vojnu pomoć Ukrajini dokle god to bude potrebno.

Lideri su izneli pojedine detalje razgovora, iako nisu odgovarali na pitanja novinara.

Legendarni američki novinar Simor Herš izvestio je prošlog meseca da su američke snage raznele gasovode Severni tok u septembru po Bajdenovom uputstvu. Sabotaža je presekla kanale kojima je ruski prirodni gas stizao iz Rusije u Nemačku i druge delove zapadne Evrope kroz Baltičko more.

Tokom Šolcove poslednje posete Beloj Kući u februaru 2022. godine, Bajden je novinarima rekao da će njegova administracija blokirati gasovod Severni tok 2 ukoliko "ruske snage pokrenu vojnu ofanzivu na Ukrajinu".

Bajden se ovom prilikom zahvalio Šolcu za "snažno i stabilno vođstvo".

"To je napravilo veliku razliku. Pored kritične vojne pomoći koju ste pružili Ukrajini, izuzetno je važna i moralna podrška", naveo je američki predsednik.

Američki lider je takođe pozdravio povećanje nemačke potrošnje za odbranu i pohvalio Šolca zbog "diverzifikacije od ruskih izvora energije". Kako je ocenio, to uopšte nije bilo lako.

Šolc je obećao da će nastaviti saradnju sa Vašingtonom kada je u pitanju Ukrajina.

"Veoma je važno da pošaljemo poruku da ćemo to činiti sve dok bude potrebno", kaže nemački kancelar.

Vašington je, inače, najavio još jedan paket pomoći Ukrajini u vrednosti od 400 miliona dolara, dok iz Berlina za sada nema novih najava o vojnim isporukama Kijevu.

Nemačka je mesecima oklevala i krajem januara odlučila da Ukrajini pošalje borbene tenkove "leopard 2", ali tek nakon što je Bajden obećao da će SAD isporučiti nekoliko desetina tenkova "m1 abrams". Nemačka i saveznici iz Evropske unije i NATO-a nadali su se da će formirati dva oklopna bataljona sa po 30 tenkova do proleća, ali do sada nisu uspeli da ostvare taj cilj. Očekuje se da će američki tenkovi stići do Ukrajine tek do kraja godine.

image